Dünyada birçok insan ulaşım araçlarını kullanmaktadır. Peki kulladığınız araçlarda bulunması gereken malzemeler nelerdir? Trafik seyir halinde bulunan araçlarda bulunması gerekenler neden gereklidir konumuzu derledik. Günümüz otomobil modelleri gelişmiş bir teknolojiyle üretiliyor araçlarda bulunması gereken malzemeler, olası bir kaza düşünülerek belirlenmiştir. Bir kaza yapıldığında en önemli konu, yaralanmış kişilere ilk yardım yapılmasıdır. Hayatın risklerini en çok hissettiğimiz yer trafikte, aklımızın ucundan geçmeyen şeyler yaşayabiliriz.
İlk yardım, hayat kurtarır. Bu yüzden araçlar için özel hazırlanmış ilk yardım çantalarından bulundurmak zorunludur. Bununla birlikte elbette her insanın ilk yardım eğitimi alması ve gerekli durumlarda ilk yardım çantası içinde bulunan araç ve gereçleri kullanmayı bilmesi gerekir. Kazanın gece karanlığında olabileceği düşünülerek, üçgen reflektör bulundurma zorunluluğu konulmuştur.
Kaza sonrası, diğer sürücülerin en az 150 metre mesafeden fark edebilecekleri bir yere konması gereken reflektör, diğer araçların far ışığını yansıtarak kendini belli edecektir. Aracın yanması ihtimaline karşı yangın söndürme tüpü, lastik patlamasına karşı da en az bir yedek stepne (jant ve tekerlek) bulundurulması zorunlu kılınmıştır.
Trafikte her gün milyonlarca araç seyir halindedir. Bu araçlar bağımsız değil, belirli kurallara uymak zorundadırlar. Trafik kuralları tüm vatandaşlar için aynıdır. Her sürücü trafik kurallarına uymak zorundadır. Bu nedenle araç ruhsatından ilk yardım çantasına kadar araçta bulunması gereken bir çok belge ve malzeme vardır. Bu belge ve malzemeler sayesinde kontrol sırasında aracın evrakları yetkililere gösterilebilir ve acil durumlarda ilk müdahale yapılabilir
Otomobillerde Bulunması Gereken Belgeler
– Araç Ruhsatı (Tescil Belgesi veya Trafik Belgesi):
Aracın marka, model, renk, motor numarası, şasi numarası gibi özelliklerinin ve aracın kayıtlı olduğu sürücüye ait bilgilerin bulunduğu belgedir. Her trafik kontrolünde ruhsatın, ehliyetle birlikte trafik görevlilerine ibrazı zorunludur.
– Sürücü Belgesi (Ehliyet):
Her sürücünün, kullandığı aracın tipine uyumlu ehliyet taşıması gerekmektedir. Diğer belge ve malzemelerden farklı olarak ehliyet taşımamanın cezası 199 TL’dir ve ceza puanı 5’tir.
-Egzoz Pulu:
Trafiğe çıkan tüm motorlu kara taşıtlarının her yıl bir kez egzoz emisyon değerlerinin ölçülmesi gerekmektedir. Egzoz muayene belgesi bir sonraki ölçüme kadar araçta bulundurulmalıdır.
-Kasko Belgeleri:
Kasko, yaptırılması yasal açıdan zorunlu olmayan bir trafik sigortası olmakla birlikte kaza, hırsızlık, yanma gibi durumlarda araç sahibinin maddi hasarını karşılama güvencesi verdiği için yaygın olarak yaptırılmaktadır. Sigorta firmalarının kasko sorgulama hizmeti sayesinde internet üzerinden kasko teklifi almak ve kasko fiyatları hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür. Kaskolu araçların kasko evraklarını araçta bulundurmaları gerekmektedir.
-Zorunlu Trafik Sigortası Poliçesi:
Trafik sigortası trafiğe çıkan tüm araçlar için yaptırılması ve her yıl yenilenmesi zorunlu bir sigortadır. Araç sigortası kaza anında karşı aracın ve kazaya karışan kamuya ya da üçüncü şahıslara ait diğer malların maddi hasarını, varsa kazada yaralananların tedavi masraflarını karşılar. Trafik sigortası fiyatları araca göre düzenlenir. Zorunlu trafik sigortası yapılmayan araçlar trafiğe çıkamaz.
Otomobillerde Bulunması Gereken Malzemeler
-İlk Yardım Çantası:
Çantanın içerisinde 1 kutu gazlı bez, 2 adet büyük sargı bezi, 3 adet üçgen sargı bezi, 1 adet suni solunum maskesi, 1 paket hidrofil pamuk, 1 adet flaster, 10 adet çengelli iğne, makas, 10 adet yara bandı, 2 çift tıbbi eldiven, 1 adet turnike, 1 adet elastik bandaj, 1 adet alüminyum yanık örtüsü, kalem, el feneri, not defteri, düdük, cımbız, malzeme listesi ve ilk yardım el kitabı bulunmalıdır.
-Yangın Söndürücü:
Sürücünün ulaşabileceği mesafede 1kg’lık yangın söndürücü bulunması gerekmektedir.
-Üçgen Reflektör:
Tüm motorlu taşıtlarda 2 adet yansıtıcı yüzeyli reflektör bulunmalıdır.
-Zincir ve Çekme Halatı:
Yağışlı kış aylarında hayat kurtaran zincir ve çekme halatı trafik görevlilerinin en sık kontrol ettiği ekipmanlardan biridir.
-Stepne, Kriko, Bijon Anahtarı, Seyyar Lamba:
Sürücünün güvenli ve kolay bir şekilde lastiği değiştirebilmesi için gerekli malzemelerdir.
Diğer Araçlarda Bulunması Gereken Belge ve Malzemeler
-Taksimetre:
Ücretli taşıma yapan araçlarda, yolcunun görebileceği yerde bulunmalıdır.
-Takograf:
Araçların hızını, kat ettiği mesafeyi, çalışma ve dinlenme sürelerini kaydeden cihazdır. Otobüs, kamyon ve çekicilerde bulundurulması zorunludur.
-İç Lamba:
Yolcu taşıyan araçlarda beyaz renkte, aracın içini aydınlatacak biçimde iç lamba olması gerekmektedir.
-Takoz:
Kamyon, otobüs ve çekici sürücülerinin araçlarında 20x20x40 cm ebatlarında 1 adet takoz bulundurması zorunludur.
-Yangın Söndürücü:
Otobüs ve kamyonlarda 1 adet; tehlikeli madde taşıyan araçlarda 2 adet 6kg’lık yangın söndürücü bulunmalıdır.
Araçlarda bulunması zorunlu evraklardan olan sigorta belgeleri, her yıl yeniden düzenlenir. Zorunlu trafik sigortası ve kasko fiyatları araca göre belirlenir. Siz de Mapfre Sigorta’nın online kasko hesaplama ve trafik sigortası sorgulama uygulaması ile kasko teklifi alabilirsiniz. Trafik sigortası hesaplama ekranına bilgilerinizi girerek ödemeniz gereken ücreti öğrenebilirsiniz. Ayrıca güvenilir ve kaliteli sigortacılık anlayışıyla çalışan Mapfre Sigorta’nın konut, sağlık ve ferdi kaza sigortası hizmetlerinden de yararlanabilirsiniz.