Çoğu zaman ormanlarda yaşayan, ağaç oyuklarını yuva olarak kullanan, böcek ve meyvelerle beslenen guguk kuşlarının bilhassa palearktik bölgede yaşayanları kuluçka parazittir. Yani bu kuşlar yumurtalarını başka kuşların yuvalarına bırakırlar. Özellikleri:Yumurta asalağı olarak şöhret bulmuşlardır. Yabancı kuşların yuvalarına yumurtlarlar.
Yenidünya türlerinin çoğu yuva yapar ve yavrularına bakarlar. Yuvasına yumurta bırakılan kuşlar da çeşitli tepki gösterir. Bazıları artık bu kuşların asalaklığına alışmıştır, ses çıkarmadan yavruları büyütürler. Bazı kuşların guguk yumurtasını ayırarak yuvadan dışarı attıkları görülür.
Dişi guguk renk ve biçim itibarıyla yuva sahibinin yumurtalarına çok benzeyen yumurtasını diğer kuş türünün yuvasına bırakır. Yumurtadan tamamen çıplak çıkan guguk yavrusu, yuva sahibi kuşların yumurta ve yavrularını sırtı ile iterek dışarı atar ve böylelikle kendisini yuva sahibine besletir.
Parazit olarak sığındığı yuvanın kuşlarını dışarıya atma içgüdüsü yalnız Cuculus cinsinde görülür. Guguk yumurtalarında gelişme müddeti kısadır. Bunun nedeni kuluçka parazitliğine uyum sağlamak içindir.
Guguk kuşlarında erkek sayısı dişilere nazaran daha çok olduğu için, bir dişi birkaç erkekle yaşar.
Guguk Kuşu Ömrü
Guguk kuşu ömrü çok uzun değildir; ancak çok kısa bir ömürden de bahsedilmemektedir. Guguk kuşları 10 sene kadar yaşayabilmektedir. Göç etmeleri nedeniyle sürü içinde belli kazalara maruz kalmazlar ya da başka etçiller tarafından avlanmazlar ise çok daha uzun yaşama şansları oluşabilmektedir. Guguk kuşlarının da diğer kuşlarda olduğu gibi mutlaka belli faktörler ile yakından ilişkileri bulunmaktadır. Beslenme, iklim ve doğurganlık da yine ömrün uzunluğunu belirleyen unsurlar arasında yer almaktadır.