Ay gibi büyük gökcisimleri, tozlardan başlayıp giderek büyüyen cisimlerin (Örneğin, buz, moloz, kaya, asteroid, küçük uydular vb) çarpışıp birleşmeleriyle oluşurlar ve kütle çekiminin her yönde etki yapmasıyla küre biçimini alırlar.
Ay da, milyarlarca yıl önce Mars kütlesinde bir gökcisminin Dünyamıza çarpmasıyla uzaya saçılan buharlaşmış kaya, toz ve molozların zaman içinde kütle çekim etkileriyle toplanmasıyla oluştuğundan, küre biçimli.
Ay niye var?
Çalışmaya göre ilk aşamalarda, “Ön Dünya” ile diğer müstakbel gezegenler arasında çok sert bir çarpışmalar dizisi yaşandı. Son çarpışmada ise, Dünya kendisinin onda biri kadar bir cisimle “birbirine geçti” ve çarpmanın şiddetiyle etrafa saçılan kaya parçaları Ay’ı oluşturdu.
Ay olmasaydı ne olurdu?
Dünyamız kendi ekseni etrafında normalinden çok daha hızlı döner ve rüzgarlar şiddetlenirmiş. Günlerin süresi kısalırmış. Kara evde denizlerin sıcaklık değişimleri çok daha hızlı olurmuş. Dünyanın bazı yerlerinde çok şiddetli kasırgalar çıkarmış.
Ay mı büyük Dünya mı?
Dünya ile Ay arasında ortalama merkezden merkeze uzaklık 384.403 km, yani Dünya’nın çapının yaklaşık otuz katı kadardır. Ay’ın çapı 3.474 km’dir, bu da Dünya çapının dörtte birinden biraz fazladır. Dolayısıyla Ay’ın hacmi Dünya’nın hacminin %2’sidir. Kütlesi Dünya kütlesinden 81,3 kat daha azdır.