Ayın evrensel takvimi resimli tablosu ile ayın nasıl olduğunu görebileceksiniz. Ay Durumu göstergesi yani Ay takvimi, ay’ın evreleri ele alınarak yapılan takvimdir. Dünyanın uydusu olan Ay, tıpkı Dünya gibi Güneş’ten aldığı ışığı yansıtır. Dolunay takvimi gökyüzünde ayın evreker ile kendisini göstererek ortaya çıkan bir takvimidir. Ay yılı güneş yılına göre hesaplanması daha hızlı tamamlanmaktadır. Ay takviminin güneş takvimine göre daha çabuk kendisini doldurmaktadır.Bizim akşamları gördüğümüz Ay tüm parlaklığını Güneş’ten almaktadır. Bu nedenle Ay’ın evrelerinin oluşumunda Güneş ile Ay’ın birbirlerine olan konumu önemlidir.
Evrensel ay takvimi nedir? Ay, Dünya’mızın tek uydusudur. Ayı gözlemlediğimizde bazen tamamını, bazen yarısını görürüz bu gözlemlerde gördüğümüz Ay’ın aydınlık yüzünün, Ay’ın toplam görünür yüzeyine oranı bize “Ayın evrelerini” gösterir.
Ay’ın evreleri
1. Yeni ay: Ay’ın aydınlık olmayan tarafı Dünya’ya dönüktür. Ay, Dünya’dan açıkça görülemez. Fakat Güneş tutulması süresince görülebilir.
2. Hilal : Ay Güneş’in doğusunda kalmaktadır. Ay – Yer – Güneş arasındaki açı 90°den küçüktür. Hilal evresinin gözlem süresi kısadır. Çünkü Güneş battıktan sonra batı ufkuna yakın gözlenir.
3. İlk dördün : Ay’ın yeni ay evresinden bir hafta sonra yarım daire biçiminde (D) göründüğü evre; Güneş’e göre açısal uzaklığı 90° olduğu andaki görünüşüdür.
4. Şişkin ay : İlk dördün safhasından sonra Ay’ın uzanım açısının 90° ile 180° arasında olduğu zamanlar oluşan evre şişkin evre olarak bilinir.
5. Dolunay : Ay’ın tam bir daire olarak dolgun, parlak görüldüğü evre.
6. Son dördün : Ay’ın Dünya’dan sol yarısının aydınlık gözüktüğü evre.
Yeni ay : Ayın bu evresinde, karanlık kısmı dünyaya aydınlık kısmı da güneşe dönüktür. Bu halinde dünyada hiçbir şekilde görülmeyen ay ancak o süreçlerde ay tutulması durumu gerçekleşirse eğer dünyadan görülebilmektedir.
Hilal : Güneşin doğu tarafında ayın kalmasıyla birlikte hilal şekli meydana gelmektedir. Kısa süre zarfında görülebilen hilal görüntüsü, özellikle güneşin batma saatlerinden sonra ufuk çizgisine yakın yerlerde ortaya çıkabilmektedir.
İlk dördün : İlk başta bahsettiğimiz yeni ay görüntüsünün ortaya çıktığı zamanlardan bir hafta sonra, yarım daire biçiminde ortaya çıkan ay ilk dördün olarak adlandırılır. Güneşle ayın arasında tam olarak doksan derecelik açı meydana geldiğinde görünüş yarım d harfi gibi (yani “D”) gözükmektedir.
Şişkin ay : Bir önceki safha olan ilk dördün safhasının hemen ardından ortaya çıkan şişkin ay safhası, Ayın derece olarak 90 dereceden 180 dereceye kadar açıldığı bilinmektedir.
Dolunay : Dolunay hemen hemen herkes tarafından bilindiği gibi ayın tamamının göründüğü halidir. Bir top şeklinde gökyüzünde yer alan ay görüntüsü sıklıkla dolunay olarak anılır.
Son dördün : Dünyadan bakıldığında ayın sadece sol kısmının aydınlık bir şekilde görülebildiği ay evresine son dördün denir. Mantık olarak ilk dördünün tam tersi olaylar gerçekleşmektedir.
Neysssss?,
Bugün Ay Hilaldi Kaybolup Yıldız GibiSadece Yıldız ışıgı Kaldı Bu Takvim de Yok? Geriye çekilmiş Gibi Sadece yıldız oldu Bu YeniAymı oluyor?
Zehra ay yok olunca arkasındaki yıldızı görmüşsündür.. ay geri çekilip küçülmez
yeni ay akşam erken saatte görülür
eski ay sabaha karşı görülür
burada hangisi hilal hangisi şişkin ay onu anlamadım