Bal porsuğu, şimdiye kadar ismini duymadıysanız da dünyanın en cesur hayvanları arasındadır. Tıpkı aslan, fil ya da gergedan gibi. Bir kediyle aym boyda olan bu hayvan hem ayrıca çok dayanıklıdır. Bal porsuğu, ratel ya da bilimsel adıyla mellivora capensis olarak anılan, kendini savunma şekliyle izleyenleri hayrete düşüren bir havyan cinsi. İsmini çok sevdiği baldan alan bu porsuk türü, kuzey bölgeleri hariç tüm Afrika kıtasında, ayrıca Arap Yarımadası ve Hindistan’da yaşamaktadır. Fakat adında ki gibi pekte “bal” gibi şeker mi şeker bir hayvan tabiatına sahip değil.
Yuvasından geceleri çıkarak mantarlar, küçük meyveler ve balla beslenir. Eskiden sert kıllarından giysi fırçası ve resim fırçası yapımında yararlanılmıştır. Bir iğnesiyle insanı rahatlıkla öldürebilecek zehirli arıların arasına dalıp, onlarca arının sokmasını umursamadan bal yiyebilir.
Dünyanın en zehirli yılanlarından olan kobraya saldırıp, aldığı ısırıkları umursamadan kobrayı alt edip yiyebilir. Hatta zehirden ötürü fenalaşsa da en kötü ihtimalle bayılır ve birkaç saat sonra kendine gelerek yemeğine kaldığı yerden devam edebilir!
Bu hayvanın dünya tarafından kabul görülmesi 1860’lı yıllara dayanmaktadır ve porsukgiller familyasından olduğu kabul görülmektedir. Bu cesur, dayanıklı ve güçlü hayvan, hayvanlar âleminde kendinden kat be kat büyük vahşi kedileri (çita, leopar, aslan) kendinden kaçırabilecek kadar da şöhret sahibidir.
Bilim insanları haliyle bu ilgi çekici hayvanı keşfetmiş ve üstünde çalışmıştır. Olağanüstü dayanıklı durumlarına kesin bir şey söyleyememişlerdir fakat bal porsuklarının korku hormonu bulundurmadığını ve her türlü zehre karşı vücutlarında panzehir bulundurdukları öne sürülmüştür.