Balıklar suyun içinde yaşadıkları için boğulmaları imkânsız görülebilir ancak durum pek de öyle değildir. Balıklar tatlısularda ve tuzlu sularda yaşayanlar olarak ikiye ayrılır. Balıklar oksijene ihtiyaç duyar ve evet, bazen oksijensiz kalırlar. Bunlar oksijeni solungaçlarıyla alıp vererek solunum yaparlar. Her canlının organizması hücrelerinde oksijen kullanır
Balıklar elbette su yüzünden boğulmaz. Bizler suyun içinde kalırsak, nefes alamayacağımız için boğuluruz. Bir balık da eğer suyun içinde yeterli miktarda oksijen bulamazsa boğulabilir. Yani anahtar kelime nefes almak ve vücuda oksijen sağlamaktır. Bu sırada oksijeni alınan su açılan operkulumlar tarafından dışarıya atılır. Balıklarda genellikle solunum organı solungaçlardır. Ancak bazı türlerde bağırsak içinde bulunan özel kıvrıntılar solunuma yardımcı olur. Bu yüzden bu balıklar oksijensiz kalma durumunda, daha dayanıklı olan türler olarak kabul edilir.
Su kirliliği, suda çözünmüş halde bulunan oksijenin azalmasına sebep olduğundan, balıkların boğulmasına sebep olabilmektedir. Ayrıca bir diğer önemli husus, oksijenin soğuk suda daha iyi çözündüğüdür. Eğer hava sıcaklığı çok artar ve örneğin bir gölün ortalama sıcaklığı çok yükselirse, oksijen miktarı düşük seviyelere gerileyeceği için balıklar boğulabilirler.
Solunum sırasında oksijenin alınması ve karbondioksitin verilmesi için, solungaçların sürekli olarak nemli kalmaları gerekir. Bu yüzden balıklar suyun içinden çıkarıldıklarında, havada fazla miktarda oksijen bulunmasına rağmen, suyun dışında olan balıklar havasızlıktan etkilenerek boğulur ve ölürler.