Bir bambu ağacı ekimi ise şöyle gerçekleşiyor: Bambu tohumu beş yıl boyunca sulanıyor ve ağaç 5 yıl sonunda topraktan filizlenmeye başlıyor. Bambuyu günlük kullanımda vazgeçilmez kılan en önemli iki özelliği ise, ekolojik ve suya dayanıklı olmasıdır.
Işık: Güneşi gören veya hafif gölgeli yerlerde iyi gelişir.
Nem ve su: Nem ve su ister.
Toprak: Nemli her türlü toprakta yetişirler.
Boy: 1-40m
Taç genişliği: 1-4m
Bambu türleri Asya’da, Güney ve Kuzey Amerika’da ve Afrika’da bulunurlar. En büyük bambu türleri 80 cm kalınlığa ve 38 metre uzunluğa kadar varabilir. Bazı bambu türleri çok seyrek çiçek verir, bazen her 100 yılda bir, ya da daha seyrek olabilir.
Hint kamışı olarak da bilinir. Bambu dünya üzerinde en çok tropikal iklimlerin hüküm sürdüğü; Asya’nın güneydoğusu, Hint ve Büyük Okyanus’taki adalarda yetişir. Kalın bir toprak altı gövdesinden dallanarak büyür. Gövdelerinin uzunluğu türüne göre 10 cm’den 40 m’ye kadar değişir. Şeritsi yaprakları, genç bitkilerde gövdeden, yaşlılardaysa dallardan çıkar. Bambular uzun ömürlü bitkilerdir. 120 yıla kadar yaşayan türlerine rastlamak mümkündür. Çoğunlukla mobilya yapımında kullanılsa da, özellikle Çin mutfağında pişirilerek sebze olarak tüketilen türleri mevcuttur.