Kömürler bir çok değişik sınıflamalara tabi tutulurlar. Kömür, katmanlı tortul çökellerin arasında bulunan katı, koyu renkli, karbon ve yanıcı gazlar bakımından zengin kayaçtır. taşkömürü torkugillerden oluşur. Bataklık kömürü ise, uzun yıllar boyunca bataklıklardan toplanan ve kısmî olarak çürümüş bitki artıklarıdır. Bataklık kömürünün ana cinslerinden biri, sfagnum yosununun bir türevi olan yosun kömürüdür. Ayak otu, sazlık, hasırotu ve yosun gibi suda ve kısmi olarak suda yaşayan bitkilerin yavaşça çürüyen katmanlarından oluşur.
Bir kömürün kalitesi, kullanıldığı alana göre farklı anlamlar içerebilir. Örneğin; kok imalinde en kaliteli kömür, şişebilen, gözenekli hale gelebilen ve dayanıklı olabilen, okside olmamış kömürler en iyi kömürlerdir.Yakıt hammaddesi olarak kömürün koklaşması bir anlam ifade etmez, en aranan özellik fazla ısısal niteliğe sahip olmasıdır. Kömürü sıvılaştırma işlemine tabi tuttuğumuzda ise en aranan özelliği uçucu maddesinin fazla olası vs. gelmektedir. Ama tümünde inorganik madde istenen bir bileşen değildir.
Kurutulmuş bataklık kömürü kömür ve petrol sıkıntısı çekilen bölgelerde kullanılır. Örneğin İrlanda’da, bataklık kömürü elektrik üretiminde kullanılan ana yakıttır. Kurutulmuş bataklık kömürü, karışık samana benzeyen san kahverengi maddeden, kahverenginin daha derin tonlarına ve kahverengi kömür gibi görünen yoğun maddeye kadar çeşitlilik gösterir. Bazı bataklık kömürleri hâlen elle kazılır ve yığın hâline getirilir.
Siyah bataklık kömürü gübre olarak kullanılır. Tüylü kahverengi bataklık kömürü paketleme maddesi olarak ve hayvan döşeği olarak kullanılır. Bataklık kömürünün ana cinslerinden biri, sfagnum yosununun bir türevi olan yosun kömürüdür; tarımda kümes hayvanlarına ve ahırlarda döşek yapmak _ için ayrıca saman olarak ve toprağı arıtan bir madde olarak kullanılır.