Köpekler herhalde ilk evcilleştirilen hayvanlardandır; büyük bir ihtimalle avcılıkta yararlanılmak için evcilleştirilmişlerdir. İlk hayvan evcilleştirme M.Ö. 7-8 bin yıllarında başlamıştır.
İnsanlar, keçi, sığır, koyun, domuz ve kümes hayvanlarını evcilleştirmekle, gıdaların her zaman ulaşılabilir olmasını garanti altına almışlardır. Atlar, katırlar ve develer, insanları ve malları uzun mesafelere taşımaları için kullanılmışlardır. İnsana alışma ile evcilleşmeyi birbirine karıştırmamak gerekir. İnsana alıştırma, tabii bir duygu olan özgürlük içgüdüsünü zora veya kurnazlığa başvurarak ortadan kaldırmaya dayandığı halde evcilleştirme, toplu halde yaşama içgüdüsüne dayanır. Yalnız veya çift yaşayan hayvanlar evcilleştirilemez ancak insana alıştırılabilirler.
Evde beslenen hayvanlar insanlara arkadaşlık eder. Çoban köpekleri çiftçilere, sürülerini gütmelerinde yardımcı olur. Bazı köpekler kör veya sağır sahiplerinin, hayatı herkes gibi yaşayabilmeleri için ona rehberlik eder. Hayvanlar ayrıca, mekânların korunmasında, arama kurtarma çalışmalarında ve mesaj taşımada kullanılır.
Her evcil hayvan evde beslenemeyeceği gibi, bazı evcil olmayan hayvanları da insanlar evinde beslemeye çalışmıştır (aslan, jaguar, timsah vb.). Fakat bu hayvanlar evcilleştirilemedikleri ve doğal dürtülerindeki vahişliği kaybetemedikleri için insanoğluna saldırmıştır.
Evde hayvan beslemenin belli başlı kuralları vardır. Hayvanların yemeğini ve suyunu temin etmek, onları temiz tutmak, bazı konularda eğitmek vb. unsurlar bu kuralların başlıcalarıdır.