Eğer göz, olması gerektiği şeklinde değilse ya da göz merceği gerektiği gibi odaklama yapamıyorsa, o zaman retinada net bir görüntü elde edilemez. Bu durumda, gözlük takmaya ihtiyacımız olabilir. Gözlük, aslında konkav (içbükey) veya konveks (dışbükey) bir mercektir. Göz muayenesi sonucunda ortaya çıkarılan numara da, ışığın göz merceğinden geçtikten sonra uğradığı sapmanın derecesidir.
Uzağı göremeyen insanlar, uzaktaki nesneleri bulanık görürler çünkü görüntü retinanın önünde şekillenir. Uzağı göremeyen insanlar yakındaki nesneleri çok net bir biçimde görebilirler. Yakını göremeyen insanlarda ise görüntü retinanın arkasında şekillenmeye çalışır. Bu yüzden de mercek yakındaki bir nesneye odaklanmaya çalıştığında bulanık hâle gelir. İnsanlar yaşlandıkça göz mercekleri sertleşir ve yakın plan görüntüler için şekillerini değiştirmekte zorlanırlar.
Gözlükler neye göre verilir?
Gözlükler kırma kusurunun tipi ve derecesine göre verilir. Kırılan ışınların görme merkezinin arkasında odaklanması durumuna hipermetropi denir. Örneğin, bebeklerin büyük kısmı doğumdan itibaren hipermetroptur. Çocuk gelişimini tamamladıkça bu normalleşir. Normal kabul edilenden farklı bozukluğu olan çocukların gözlük kullanması gerekebilir. Tam tersi, ışınlar görme merkezinin önünde odaklanırsa miyopi oluşur. Miyopi genellikle okul çağlarında başlayıp, genç erişkin döneme kadar ilerleyebilir.