Berat Kandil gecesi nedir? Berat gecesi neden kadar bu kadar önemli ve faziletlidir? Berat gecesi yapılacak ibadetler ve dualar nelerdir?
Berat Kandili (gecesi) Şaban ayının onbeşinci gecesidir. Üç aylar girdiğinden beri önce Regaip, ardından Miraç Kandili idrak edildi. Fakat Berat Kandili hem Ramazan’ın habericisi olması, hem de taşıdığı önem ve anlam bakımından farklı bir yerde konumlanıyor. Bu nedenle Bu gecede, bir yıl içinde olacak bütün işler hükme bağlanıp ifası için Cenab-ı Hak tarafından meleklere verilir. Gecesini ibadet ve dua ile gündüzünü oruçlu geçirmek faziletlidir.
Allâhü Teâlâ bazı geceleri katında mübarek kılmıştır. Bu geceler içinde Berat Gecesi, Kadir Gecesi’nden sonra en büyük gecedir ve meleklerin bayramıdır.
Berat Kandili ise müjdelendiği üzere Amel defterlerinin yazıldığı gecedir. Bu gece boyunca kulların amel defterleri yazılacağı için bu gece için bağışlanma ve tövbe yolları aramak son derece önem arz eder.
Bu gecenin beş özelliği vardır:
1) Bu gecede önemli işlerin seçimi ve ayırımı yapılır.
2) Bu geceyi ibadetle geçirenlere yardımcı olması amacıyla Allah tarafından melekler gönderilir.
3) Bu gece bağışlanma ve af gecesidir.
4) Bu gecede yapılan ibadetlerin fazileti çok büyüktür.
5) Bu gecede Peygamberimize şefaat yetkisinin tamamı verilmiştir. Bu yetkinin üçte biri Şaban’ın onüçüncü günü, üçte biri Şaban’ın ondördüncü günü, geri kalan üçte biri de Şaban’ın onbeşinci günü verilmiştir.
Öyleyse bu günahlardan birsi bizde varsa derhal tevbe etmemiz ve kelime-i şehadet getirmemiz, üzerimizde kul hakkı varsa helallik dilememiz gerekmektedir. Bu gece affolunmayan bedbaht kullardan olmamak gerekir.
Berat Kandili’nin esas önemi ise, Cenab-ı Hakk’ın Kur’an-ı Kerim’i Berat Gecesi yedi semadan dünya semasına indirmesidir. Peygamber Efendimiz’e nail olması ise Kadir Gecesi olmuştur.
Şabanı şerifin 15 nci gecesi Berâet gecesidir. Bu gecede hiç olmazsa bir teşbih namazı kılmalıdır.
Berâet Gecesinde 100 rekât ve ismine «hayır namazı» denilen bir namaz vardır ki, kılan kimse o sene ölürse şehitlik mertebesine ııâil olur.
Namaza şöyle niyet edilir:
«Yâ Rabbi, niyet ettim senin rızâi şerifin için namaza. Beni afvı İlâhine, feyzi İlâhine mazlıar eyle. Kasveti kalbden, dünya’ ve âhiret sıkıntılarından halâs eyleyip, süedâ (iyiler) defterine kaydeyle».
Her rek’atte Fatiha’dan sonra 10 İhlası şerif okunur. İki rek’atte bir selâm verilir. Yüz rek’ate tamamlanır. Her rek’atte 100 İhlası şerif okumak sûretiyle 10 rek’at da kılınabilir.
Namazdan sonra, Allah’ın HÜ ismi şerifinin ebced hesabına göre adedi olan 11 şey, TAHA’nın ebced hesabıyla adedi olan 14 kere okunur. TÂHÂ Resûlullah Efendimizin ismidir.
Okunacak olanlar:
1. İstiğfar: 14 kere,
2. Salevâtı şerife: 14 kere,
3. Fatiha (besmeleyle)S14 kere,
4. Âyetül kürsî (besmeleyle) 914 kere,
5. Lekad câeküm… (besmeleyle): 14 kere,
6. 14 kere «Yâsin, Yâsın» dedikten sonra 1 Yâsin-i şerif (1) Yâsin-i şerîfde 7 zâhirt, 7 bâtını MÜBÎN vardır. Böylece o da 14 olur.),
7. ihlası şerîf (besmeleyle): 14 kere,
8. Pelak sûresi (besmeleyle): 14 kere,
9. Nâs sûresi (besmeleyle): 14 kere,
10. 14 kere;
TÜRKÇE OKUNUŞU:
Sübhânallâhi velhamdu lillâhi ve lâ ilahe illallâhü vallâhü ekber. Velâ havle velâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l-azıym.
Mânası: «Allah (celle celâlühü) noksan sıfatlardan uzaktır ve kemal sıfatlarla sıfatlanmıştır. Hamd (övülmek) ona mahsustur. Al-lah’dan başka ilâh yoktur, Allah en büyüktür. Güç ve kuvvet ancak Allyyül Azîm olan Allah (c.c.) iledir.
11. Salevâtı şerife (salâtı münciye okumak efdaldir): 14 kere.
Bunlardan sonra dua yapılır.
YAPILACAK İBADETLER
Bütün kandil gecelerinde yapılabilecek ve yapılması gereken önemli bir takım afv ü mağfirete nail olma, ecr ü sevap kazanma, manevî terakki kaydetme, bela ve musibetlerden kurtulma ve rıza–i İlâhiye ulaşma vesileleri vardır ki, bunlardan bazılarını maddeler hâlinde kısaca ve toplu olarak yeniden hatırlamakta yarar var:
1. Kur’ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur’ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
2. Peygamber Efendimiz (sas)’e salât ü selâmlar getirilmeli; O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
3. Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.
4. Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
5. Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı çizilmeli.
6. Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.
7. Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.
8. Mü’minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.
9. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.
10. Kişi kendine ve diğer Mü’min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.
11. Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.
12. Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.
13. O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.
14. Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va’z ü nasihat dinlenmeli; şiirler okunmalı; ilâhî ve ezgilerle gönüllerde ayrı bir dalgalanma oluşturmalı.
15. Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.
16. Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk’a niyazda bulunulmalı.
17. Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.
18. Hayattaki manevî büyüklerimizin, üstadlarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, faks yahut e–mail çekerek tebrik edilmeli; duaları istenmeli.
19. Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.