İnsanların ve diğer birçok hayvanın beş duyusu vardır. Bu duyular sayesinde hayatımız kolaylaşır ve çevremizde olup bitenin farkına daha iyi varırız. Vücudumuzda birçok farklı görev üstlenen beş farklı duyu organımız vardır. Doğadaki her canlının birden fazla duyusu olsa da, genelde en çok güvendikleri tek bir duyuları vardır. Her duyu organımızın görevi ve işlevi farklı olduğu gibi, duyu organlarımızdan biri ya da birkaçının görevini yerine getirmemesi hayatımızda aksaklıklara yol açar.
Örneğin bir köpeğin en güçlü duyusu koku almadır. Polis teşkilatında kullanılan bazı köpekler, insanlardan 250 kat daha güçlü olan koku alma duyuları sayesinde uyuşturucu ya da silah kaçakçılarını ortaya çıkarmada büyük bir fayda sağlar.
Örneğin köstebekler kördür ama fazla gelişmiş olan dokunma duyuları sayesinde hiçbir zorluk çekmeden yaşarlar, insanlarda ise en güçlü duyu görmedir. insan yakını ve uzağı bütün renkleriyle görebilen ve derinlik algısı (bir maddenin uzaklığını anlayabilme yeteneği) çok gelişmiş olan ender canlılardandır.
DUYU ORGANLARINI GÖREVİ
Göz ve görevleri: Göz görmemize yardımcı olan organımızdır. Gözlerimiz ile çevremizdeki güzellikleri görebiliriz ve algılayabiliriz. Gözler aynı zamanda hayvanlarda da bulunan bir görme organıdır. Tahtadaki yazıları, bir çiçeğin renklerini, gökkuşağını ve çevremizde olan biten her şeyi gözlerimiz sayesinde görüp, algılarız
Burun ve Görevleri : Soluduğumuz hava burundan alınır. Hava burunda nemlenir ve ısınır. Burundaki kıllar da havadaki toz parçacıklarını tutar.
Kulak ve Görevleri : Kulak işitme organımızdır. Dış ortamda olan sesleri sinirsel uyarımlara çevirerek işitmek ve dengemizi sağlamaktadır.
Kulaklarımız, dış kulak, orta kulak ve iç kulak olmak üzere üç kısımda incelenmektedir.
Dil ve Görevleri : Dilin görevi 2 tane dir. Hem tat alma hemde konuşmamıza işe yarar
Deri ve Görevleri : Deri, vücudumuzun dokunma duyusunu sağlayan bir organdır..