Biber meyve midir sebze midir ? Birçoğumuzun meyve bildikleri bazen sebze yada sebze bildiklerimiz meyve çıkabiliyor. Günlük hayatta çok fazla karıştırılan hatta çoğu zaman yanlış kullanılan meyve ile sebzenin farkları aşağıdaki gibidir. Meyve ve sebzeyi bir birbirinden ayıran en önemli fark, meyvelerin tohum içermesi ve sebzelerin tohumdan yoksun olmalarıdır. Çeşit çeşit ve her derecede acılıkta sofranıza konuk olan biberler; günün her anında mutfakta yemeğinizi lezzetlendirebilir. Tavada kavrulan biberlerin kokusu evinize yayılırken bir an uzaklara dalıp biber meyve mi sebze mi diye kendinize bir soru sorabilirsiniz.
Bu nedenle meyveler ile sebzeler arasındaki farkı tespit edebilmek için, sebze tanımı üzerinden değil, meyve tanımı üzerinden gitmek gerekir. Bunu yapmak için çok basit bir test uygulayabilirsiniz: Eğer yediğiniz şeyin içerisinde üreme amacıyla, döllenmiş hücreler (çekirdekler) varsa, bir meyve yiyorsunuz demektir. Eğer yoksa, muhtemelen yediğiniz şey bir sebzedir.
Etine dolgun bir biberi keserken ve onu yıllarca sebze zannetmişken şimdi meyve olduğunu öğrenmek oldukça güç geliyor.
Türkiye’de biber meyvalarının şekillerine göre adlandırılır. Uzun biber, sivri biber, dolmalık gibi birçok çeşitleri vardır. Ayrıca, bunlar renklerine, tatlı veya acı olmalarına göre de yeşil uzun biber, tatlı dolmalık biber veya uzun kırmızı biber gibi ad alırlar. Biber, meyve biçiminde, rengine, tadına göre çeşitli adlar alır; uzun biber, dolmalık biber, sivri biber, yeşil biber, kırmızı biber, tatlı biber, acı biber gibi. Meyveleri taze sebze olarak, kırmızı biberin kurutulmasıyla elde edilen toz da baharat olarak kullanılır. Bibere acı tadını veren “capsaicin” adındaki alkaloiddir. Taze biberde C vitamini oldukça boldur. Bu nedenle ilâç yapımında da kullanılır. Türkiye’ye Avrupa’dan geldiği sanılmaktadır.