Bilgisayar bilgiyi, çok hızlı ve doğru şekilde işleyen bir araçtır. Ayrıca fiziksel parçalarına donanım elemanı diyebiliriz. Örnek: Klavye, monitör, harddisk, işlemci, flash disk, kasa, hoparlör… Sözcükleri, sesleri ve rakamları işleme tâbi tutar ve bazı bilgisayarlar saniyede milyarlarca hesaplama yapabilir. Bilgisayarın kalbini, silikon bir yonga üzerine yerleştirilmiş milyonlarca küçük, elektronik aletten oluşan mikro işlemci oluşturur.
Bir bilgisayar iki temel veri ile çalışır 0 ve 1 evet yanlış okumadınız bilgisayarda gördüğünüz duyduğunuz ve diğer bir çok şey sıfır ve birlerden oluşmaktadır bu sıfır ve bir sayına ise bilgisayar dilinde Bit denir. Diğer bir yonga gerektiğinde bilginin saklandığı bilgisayar hafızasını oluşturur. Yeni veriler klavyeden yazılarak disket, CD veya DVD sürücüsüne veya telefon kablosu ile internete aktarılır.
Bir bilgisayarın nasıl düşündüğünü anlamak için önce bazı kavramlara bakalım. Bir bilgisayarı neler oluşturur? Hardware – Bilgisayarın fiziksel kısmı, örneğin ekranı, işlemcisi, hafıza ve hard disk bölümü..vesaire, System Software – bu donanımı kullanmak ve kontrol etmek için kullanılan genel program (OS – işletim sistemi) ve Application Software – bilgisayarı çalıştıran veriler, girdi ve çıktılar ve uygulamalardır.