Bilyedin ağacı, yaklaşık 5-20 cm boyunda, 2 m (80 inç) uzunluğa kadar uzanan, dik, düşük büyüyen, yaprak döken otsu, çok yıllık bir bitkidir. Bitki çayırlarda, açık yamaçlarda, kır ormanlık mozaiklerinde, orman kenar boşluklarında, çayır kenarlarında, yol kenarlarında, setlerde, yamaçlarda, taş, çakıl yollarında, ormanlarda, patikalarda ve açıklıklarda yetişir. Bitki lifli kökleri ile yoğun dikey taç vardır. Saplar, yaprak taçlarının ortaya çıktığı uçlarda kök olan yer raylarının (stolons) üzerindedir. Bu ağaçtan bilyedin meyvesi çıkar. Yabani dağ çileği ve yabani çilek olarak da bilinir.
Bu nedenle meyveler ile sebzeler arasındaki farkı tespit edebilmek için, sebze tanımı üzerinden değil, meyve tanımı üzerinden gitmek gerekir. Bunu yapmak için çok basit bir test uygulayabilirsiniz: Eğer yediğiniz şeyin içerisinde üreme amacıyla, döllenmiş hücreler (çekirdekler) varsa, bir meyve yiyorsunuz demektir. Eğer yoksa, muhtemelen yediğiniz şey bir sebzedir.
Ancak bilim insanları, yani botanistler, sebze-meyve ayırımını böyle yapmıyorlar.
Onlara göre meyve, içinde etli veya kuru, çoğunluğunu çekirdek diye adlandırdığımız, kendi tohumu veya tohumlan bulunan yiyecektir.
Bu tanıma göre kayısı, şeftali, üzüm, taze fasulye, domates, salatalık (hıyar) ve benzeri gıda maddeleri teknik olarak meyvedir.
Meyve ve Sebze Arasındaki Temel Farklar
- Her şeyden önce meyveler tohum ihtiva eder. Genellikle meyvenin ortasında yer alan çekirdek dediğimiz şey, bitkinin tohumudur. Çilek gibi bazı meyvelerde tohumlar meyvenin üzerinde de olabilir. Sebzeyle meyvenin en önemli ayrım noktası budur.
- Meyve, temelde çiçekli bitkilerin olgunlaşmış tohumluğudur. Oysa sebzeler bitkinin yenebilir diğer parçalarıdır.