Babilliler 7 günlük haftayı zaman birimi olarak kullanıyorlardı. İlk çağlarda bilinen beş gezegen ile güneş ve ayın sayısının 7 oluşu bu sayıyı gizemli ve uğurlu kılıyordu. Daha sonra dinlerde, göğün 7 kat oluşu ve doğadaki ana renk sayısının 7 oluşu, müzik notalarının 7 oluşu sayının önemini daha çok belirtti.
Daha sonra Fransa takvim yapısını değiştirerek hafta sayısını 10 yaptı ama kabul görmedi. Rusya 5 günlük hafta uygulamasına geçti, o da tutulmadı. Sonunda yine hafta 7 gün olarak kaldı.
Bir gün neden 24 saattir?
Bir günü 24 saat olarak belirleyen ilk medeniyet Antik Mısırlılar’dır. Antik Mısır Medeniyeti bir günü gün doğumu ve gün batımı olarak 12 saatlik iki eşit dilime bölmüştür.
Bir dakika neden 60 saniye ve bir saat neden 60 dakikadır?
Bir dakikanın 60 saniye, bir saatin ise 60 dakika olmasının sebebi büyük olasılıkla matematiksel uygunluktan kaynaklanmaktadır. 60 2,3,4,5,6,10,12,15,20 ve 30’a tam bölünür.
Bir yıl neden 12 aydır?
Roma İmparatoru Jül Sezar’ın gökbilimcileri mevsimlerle eşlemek için bir yılın neden 12 ay ve her 4 yılda bir neden artık yıl olması gerektiğini imparatora açıklamışlardır. O dönemde takvimde 10 ay bulunuyordu fakat bir yılda 12’den fazla ay dönümü gerçekleşiyordu.
Bu sayede Ocak ve Şubat ayları takvime eklendi. Orijinal takvimin beş ve altıncı ayı olan Temmuz ve Ağustos, Jül Sezar ve halefi Augustus onuruna yeniden adlandırıldı. Bu iki ayın önemini pekiştirmek için gün sayısı 31 olarak belirlendi.