Dünya da su kirliliği ile mücadelede eden bir çok kuruluş vardır. Su yaşam için en zorunlu maddelerden birisidir. Susuzluğa dayanmak canlılar için oldukça zordur. Su her canlı için çok önemli bir kaynaktır. Evlerde, iş yerlerinde lavabolara ya da çöpe dökülen her bir litre atık yağın, doğada temiz su kaynağının kirlenmesine sebep olabilir.
Her 100 kişiden 90’ı kullanılmış atık yağları lavaboya dökerek temizliyor. Lavaboda dökülen yağlar atık sularla birlikte kanalizasyonlara, göllere ve denizlere karışıyor. Yağlar çöpe döküldüklerinde ise çöplük alanlarda önce toprağa daha sonra kullanılabilir yer altı sularına karışıyor.
Yukaradaki başlık atında söylediğimiz sorunun cevabıda, Bir litre motor yağı 530 bin litre içme suyunu kirletebiliyor.
Uzmanlar atık yağların mıknatıs gibi diğer atıkları da tutarak kanalizasyon şebekesinin daralmasına, bir süre sonra tıkanmasına neden olduğunu kaydetti. Akarsu, deniz ve göllere ulaşan yağlar, su üzerinde ince bir tabaka oluşturur ve su altındaki yaşamın oksijensiz kalmasına neden olur. Çöp tenekelerine bıraktığınız atık yağlar ise çöplüklerde toprağa sızar ve yer altı sularınızı kirletir. Yeryüzünün dörtte üçü su olabilir ama unutmayalım bunun sadece yüzde 2’si insanların kullanabileceği temiz su kaynakları. Bunu da elimizle kirletmeyelim. 1 litre atık yağ, bir milyon litre temiz suyu kirletiyor, yani 1 litre yağ ile 100 tanker dolusu temiz suyu kirletiyoruz.” -“En büyük tehlike, atık yağların gıdada kullanımı”- Yasalar gereği insan sağlığına zararlı olduğu için geri kazanım ile elde edilen ürünlerin gıda, kozmetik ve yakıt olarak kullanılamayacağını, bunların ancak sanayi ve kimya sektörlerinde değerlendirilebileceğini anlatan Gürcü, yine yasalar uyarınca atık yağların şirketler ya da şahıslar tarafından parayla toplanmasının mümkün olmadığını belirtti.