Bir Tırtıl Nasıl Kelebek Haline Gelir
Tırtıl kelebeğe dönüşmesi ne kadar sürer? Tırtılın kelebek olması bir emrin veya döngüsü yaşaması hayretler verici bir olaydır.
İpek böceklerinin yeryüzünde birçok farklı türü bulunmaktadır. Bazı farklılıklar dışında hepsinde ortak olan dönemler; yumurta dönemi, larva dönemi, koza örme devresi ve ergin-kelebek dönemidir. Tüm hayatı boyunca bir kelebek yüzden bine kadar sayısız yumurta bırakır. Yumurtalarını bıraktığı bitkinin, dölleri için uygun olması konusunda oldukça seçicidirler. Çünkü bu bitki, onun soyunun devamı bakımından yararlı olacaktır.
Yumurtalama sonrası ortaya hemen, beslenmeye ve büyümeye başlayan “tırtıl lavrasr adındaki küçük kurtçuklar çıkar. Başlangıçta, bunlar beslenerek büyürler. Birkaç kez deri (kılıf-gömlek) değiştirirler. Bu arada hiç durmaksızın yerler. Çünkü aldıkları besin sadece büyümelerini sağlamakla kalmayacak ,kelebek oldukları zaman varlıklarını sürdürebilmeleri için depo da edilecektir.
Birçok kez deri değiştirirler. Tırtıl, değişme zamanı geldiğine karar verdiğinde sarmalandığı ipekten bir filiz oluşturur. Kafasını aşağı sarkıtır ve tırtıl derisini çıkartır. Daha sonra bu bir krizalite dönüşür. Krizalit birkaç hafta boyunca uyuyabilir. Bu süre boyunca değişime girer; krizalit derisinden çıkar ve bir kelebeğe dönüşür. Kanatlan çıkar; böylece kuruyarak uçması için katı hâle gelirler.
Bu evrede tırtılın etrafında oluşan sert kabuğa “krizalit” denir. Bu kabuğun içinde iken hareketsizdir ve hiç yemek yemez. Yalnızca tırtıl iken yediği yaprakların enerjisini kullanır. Krizalit kabuklar bir yaprağın kayanın veya bir dalın üzerine tutturulmuştur.
Aşağı yukarı 10 gün kadar bir süre geçtikten sonra kelebek birkaç dakika içinde krizalitin kabuğunu yırtarak çıkar.
O anda kelebeğin kanatları henüz normal boyutlarına ulaşmamıştır. Dördüncü evrede yeni kelebek kanatlarını germek için kanatlarının üzerindeki damarları vücut sıvısıyla şişirir. Kanatlarını kuruttuğu an ise hiç eğitim almadan anında uçar. Kanatlar aynı zamanda kelebeğin solunumuna da yardımcı olur.