Güneşli bir yaz gününde kolayca yapabileceğiniz ve eğlenebileceğiniz deneylerden biri, büyüteçle ateş yakmaktır. Aslında Küçük cisimleri daha büyük görebilmek için kullanılan yakınsak merceklere «büyüteç» adı verilir. Asıl kullanılan amaç budur. On defaya kadar büyütebilen bu merceklerin odak boyutları birkaç santimetre arasında değişir. Lakin büyüteç birçoğumuz güneş ışığından yararlanarak ateş yakmaya çalışırız. Hatta pek çok kimse, yazın kibritleri bittiği zaman, ateşlerini yanlarındaki büyütecin bir noktaya, topladığı ışığa tutarak yakarlar. Park gibi yerlerde güvenli bir ortamda yapılması gereken bu deney esnasında kendinize ve çevrenize zarar vermemek için dikkatli olmanız çok önemlidir.
Bir büyüteç, “dış bükey” ya da “ince kenarlı” denilen bir mercekten ibarettir. Yani bu merceğin kenar kısımları ince, ortası şişkindir. Bu tip mercekler, üzerlerine gelen ışınları kırarlar ve birbirleriyle çakışacak şekilde ortaya doğru yönlendirirler. “Odak noktası” denilen noktada ise gelen ışıkların tamamı buluşur.
Merceği koyu renk bir kâğıt parçasının bir miktar üstünde tutarsanız ve mercekten geçen güneş ışınlarının toplandığı noktayı bulursanız o şekilde bir süre bekleyin. Böylece güneşin ısı taşıyan ışıkları tek bir noktada yoğunlaştığı için, sadece o noktada hızlı bir ısı artışı olur. Bir süre sonra da tutulan malzeme tutuşarak yanmaya başlar. Park gibi yerlerde güvenli bir ortamda yapılması gereken bu deney esnasında kendinize ve çevrenize zarar vermemek için dikkatli olmanız çok önemlidir.