Ç harfiyle başlayan çiçeklerin adları desek kaçımız kaçta çiçek çeşidini söyliyebilir ki, Baş harfi ç olan çiçek türlerini sizler için derledik. Ç harfi ile başlayan çiçeklerin isimlerini yazmadan önce kısa bir bilgi sunalım ki bu da faydalı olacaktır.
Dünyada yüzbinlerce çiçek çeşitleri bulunmaktadır. Çiçek bir bitkinin üreme organlarını taşıyan kısmıdır. Hemen hemen herkes çiçekleri sever. Hatta birçoğu hoş kokulu ve güzel renklidir. Çiçeklerin, bitkilerin insan mutluluğu üzerindeki etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış bulunuyor. Bu nedenle de süs olarak, bahçelerde, parklarda, evlerde yetiştirilir. Çiçeklerin çoğu dıştan içe doğru sırasıyla çanak yaprak, taç yaprak, erkek organlar (stamen) ve dişi organlar (pistil) denen dört temel bölümden oluşur.
Bitkilerin büyük bir kısmının döllenmesini böcekler sağlar. Dişi organın tepeciğine konan çiçek tozlari bir boru meydana getirerek yumurtacığın deliğine kadar uzanır, orada yumurta hücresiyle birleşerek döllenmiş yumurtayı meydana getirir .
✿ Çuha Çiçeği :
Çuha çiçeği, çuha çiçeğigiller familyasından Primula cinsini oluşturan bahçe süs bitkileri yetiştiriciliğinde kullanılan bitki türlerinin ortak adı. Önemli olan başlıca türleri P. vulgaris ve P.veris dir.
✿ Çöpleme Çiçeği :
Yaygın olarak Noel gülü veya siyah hellebore olarak adlandırılan Helleborus niger, düğün çiçeği ailesindeki Ranunculaceae’deki herdem yeşil yıllık bir bitkidir. Zehirlidir. Çiçekler yaban güllerine benzese de, Noel gülü gül ailesine ait değildir.
✿ Çitlembik :
Çitlembik, yaklaşık 60-70 tür barındıran, her yıl yaprak döken bir ağaç cinsidir. Kuzey Yarıkürenin ılıman iklime sahip bölgelerine yayılmış, güney Avrupa, güney ve doğu Asya, güney ve orta Kuzey Amerika, ve güney ve orta Afrika’da bulunan bir bitkidir.
✿ Çin Gülü :
Japon gülü ya da diğer adıyla Çin gülü, ebegümecigiller familyasından Doğu Asya kökenli saksı ve bahçe süs bitkisi türü. Latince adı “Çin gülü” anlamına gelse de Türkçede kullanılan “Japon gülü” adı çiçekçilerde ve halk arasında çok yaygındır.
✿ Çiğdem :
Çiğdem, süsengiller familyasına ait bir bitki cinsidir. Çok yıllık, yumrulu, çingene pembesi ya da mavi çiçekli otsu bitkilerdir. Çiçekler, türüne bağlı olarak, ilkbahar ya da sonbaharda açar. İlk baharda çiçeklenen türlerin yumurtalığı toprak altında kalan uzun çiçek tüpleri vardır.
✿ Çarkıfelek Çiçeği :
Passiflora incarnata, çarkıfelekgiller familyasından çarkıfelek cinsinin en kuzeyde yetişen türüdür. Çarkıfelek adıyla bilinen tavuk yumurtası büyüklüğünde ve şeklindeki sarımsı meyveleri insanlarca tüketildiği için Güneydoğu ABD’de ziraati yapılır. Bitki, asma sülüğü gibi helezonik tutmaçlarla tutunarak hızlı büyür.
✿ Çanta Çiçeği :
İsminden de anlaşılacağı gibi minik bir çantaya benzeyen; sarı ya da kırmızı noktalı deseni olan süs bitkisidir. Bilinen diğer isimleri ‘pantufla çiçeği’ ve ‘terlik çiçeği’ olan çanta çiçeğinin bilimsel adı ise Calceolaria’dır.
✿ Çoban yastığı :
Çobanyastığı yere yakın yastık iriliğinde diken yapraklı, hep yeşil ve çiçekli çalı görünümünde bir bitki. Dikenleri yüzünden yastık olarak kullanılması söz konusu değildir. Adı daha çok çobanların lükssüz hayatına bir atmadır. Bazen çiçekli kurutulmuş hali süs bitkisi olarak kullanılır.
✿ Çan çiçeği :
Çan çiçeği, çan çiçeğigiller familyasından bir, iki ya da çok yıllık bitkilerin ortak adı. Adlarını çiçeklerinin çan şeklinde olmasından alır. Latince’de Campanula küçük çan anlamına gelir. Çiçekleri için bahçelerde ve saksılarda süs bitkisi olarak yetiştirilir.
✿ Çalba :
Salvia fruticosa veya Yunan adaçayı, güney İtalya, Kanarya Adaları ve Kuzey Afrika da dahil olmak üzere doğu Akdeniz’e özgü çok yıllık bir bitki veya çalıdır. Özellikle İsrail ve Filistin’de bol miktarda bulunur.
✿ Çadır çiçeği :
Nilüfergillerden, Çin ve Amerika ırmaklarında yetişen, büyük yapraklı, pembe ve beyaz çiçekli bir bitki (Euryaleferox)