Çam ağaçları dünya üzerine yayılmış olan ve neredeyse tüm ülkelerde yetişme alanı bulmuş en geniş kapsamlı ağaç türlerinden bir tanesidir. 300’e yakın çam türü mevcuttur. Çam ağaçları aynı zamanda 100 ile 1000 yıl yaşamakta olup boyları 9 ile 25 metre arasında değişmektedir. Yaprakları şerit ya da iğne biçiminde; çiçekleri tek eşeyli, bir evciklidir.
Yaprakların birçok görevi vardır. Bunlardan biri ağaç için besin üretmektir. Yapraklar havadan karbon dioksit, topraktan da su ve mineralleri alır. Yapraklardaki klorofil güneşten enerji toplar. Güneş ışığı, klorofilin karbon dioksit ve suyu şekere dönüştürmesini sağlar. Yapraklarda üretilen şeker ağacın temel besinidir.Ayrıca yaz, kış yapraklarını dökmedikleri, havayı saflaştırdıkları için bahçelerde, parklarda da yetiştirilirler.
Çamın yaprakları iğne biçimindedir. Baharda yeni yapraklar meydana gelir. Yazın tomurcukların gelişmesi durur. Kışın yapraklar tamamıyla dökülmez. Yeni yapraklar 2-3 yıl kadar kalır, belirli bir mevsime bağlı olmaksızın düşerler.
Yapraklar ayrıca büyük miktarda suyu dışan verir. Ancak çam ve köknar gibi bazı ağaçların değişik tip yaprakları vardır. Bu tür ağaçlann suyun buharlaşmasını önlemek için kalın ve kaygan bir yüzeye sahip, sivri, iğne gibi yapraklan vardır. Sonuç olarak bütün bu ağaçların yapraklan uzun yıllar dalında durur. Yapraklar düştükçe hemen yerini yenisi alır böylece ağaçların dalları asla çıplak görünmez. Bu sebeple bu ağaçlara yaprak dökmeyen ağaçlar denir.
Çam ağacının odununun geniş bir kullanım alanı vardır Kozalağından ve reçinesinden de yararlanılır Köklerı kazık biçiminde olduğu için toprağın derinliklerine iner, bu nedenle büyük fırtınalardan bile etkilenmez. Çam ağaçlarının yaşları yada ömürleri 100 ile 1000 yıl arasında değişmektedir. Ancak kimi türlerin yaşları çok daha uzun olabiliyor. Örneğin amerikadaki great basin bristlecone çam ağacının yaşı 4700 yıldan fazladır.