Pencerelerimiz, kullandığımız şişeler, birçok biblomuz, vs. camdan yapılır. Camın üretim şekli ise hayli enteresandır.
Cam yapımındaki ana madde kumdur. Biraz daha bilimsel açıklayacak olursak, bizim kum dediğimiz, “silis” isimli maddedir. Bu madde doğada oldukça fazla bulunuyor. Özellikle kumda en çok bulunan madde diyebiliriz. Yani Kısacası camın maddeleri kum, soda ve kireçtir. Kum, cam yapımında ana malzemedir.
Büyük oranda silis, bir miktar soda ve bir miktar kalker (kireç) ile karıştırıldıktan sonra fırınlarda bekletilir. Sıvı cam haline gelen bu karışım, ne amaçla kullanılacaksa ona göre kesilir ve şekillendirilir. Aslında saf kum 1.700°C gibi bir sıcaklıkta eriyerek cam haline dönüşmektedir fakat soda eklenince 1.100°C’de eriyerek üreticiyi ciddi bir enerji maliyetinden kurtarır.
Cam yapımında kullanılan temel maddeler kum, soda ve kireçtir. Ana malzeme kumdur. Soda camın düşük sıcaklıkta akıcı hale gelmesini sağlayan malzemedir. Kireç ise cam üretimindeki kimyasal etkilere dayanıklılığı artırır. Kum, soda ve kireç bir araya getirilip 15.000 derece ısıya sahip fırınlarda eritilir. Cam türleri farklı farklı olduğundan standart bir erime noktası yoktur.
Camların ortak maddesi silikon dioksit olup farklı camlar elde etmek için silikon dioksite çeşitli maddeler eklenir. Günlük hayatımızda kullandığımız cam objeler silis, soda ve kalker karışımı olan normal camdan yapılır. Kristal cam olarak bilinen camda ise silis oranı azalır, soda oranı artar ve kalker yerine kurşun oksit kullanılır.
Tabii maddelerin bol bol karıştığı bir işte çok fazla detay vardır. Camın oluşması için değişik oranlarda farklı materyaller kullanılır. Mesela normalde kumda bulunan demir ile yapılan camlar yeşilimsi olur bunu engellemek için lead denilen bir madde kullanılır. Ya da alkaline olarak boraks kullanıldığında çok kalite camlar üretilebilir ancak bu oldukça pahalıya gelir.