Çankırı farklı lezzetleri ve geniş kültürüyle dikkat çekiyor. Tabi her şehrin kendine özgü meşhur yemekleri, meyveleri, yöresel yemekleri ve tatlıları hatta hediyelik eşyaları dahi vardır. Bu gün sizler için Çankırı‘da neler meşhur olduğunu Çankırı‘ya özgü ve tarihi yada gezilecek yerleri ile yemeklerini ve tatlılarını derliyeceğiz.
Eğer bir gün yolunuz Isparta’ya düşerse ve (Çankırı’da ne yenir) diye düşünürseniz. Çankırı genelinde mutlaka tatmanız ve yemeden/içmeden dönmemeniz gereken lezzetler aşağıda. Umarız önerilerimizi beğenirsiniz! İşte bu konuda bilinmesi gereken Çankırı‘nın meşhur özgü yemekleri, tatlıları ve meyveleri…
Çankırı Yumurta Tatlısı: Yumurtaların sarısının ve beyazının ayrı ayrı ve kıvamı koyulaşıncaya kadar çırpılması, sonra birleştirilip üzerine bir miktar un ilave edilmesi ve tekrar bir miktar çırpılması ve tepsiye dökülüp fırında pişirilmesi, piştikten sonra da dilimlenip şerbetlenmesi ile hazırlanan bir tatlı türü.
Çankırı Yoka (İnce) Ekmek Muskası: Bir tür ince yufka olan “yoka ekmeğin” dörtte birlik bölümüne küpecik peyniri ve kavrulmuş kurutulmuş kıyma konulduktan sonra üçgen biçiminde katlanması ve az tereyağı ile tavada kızarana kadar pişirilmesi ile yapılan bir börek türü.
Çankırı Sarımsaklı Et: Sinirleri alınmış kuşbaşı dana eti, arpacık soğan, kabuklu sarımsak, tereyağı, salça, tuz ve çok az bir miktar un ile yapılan bir tür sulu et yemeği.
Çankırı Küpecik Peyniri: Köylerde yapılan günlük peynirlerin suyunun iyice alınması, ufalanıp tuzlanması, el yordamıyla küpecik adı verilen küçük kulplu küplere basılması, ağzı hava almayacak şekilde kapatılıp serin bir yerde ters bir şekilde toprağa gömülüp 2-3 ay olgunlaştırılması ile yapılan bir peynir türü.
Taşmescit: Yörede Taş Mescit olarak da bilinen Cemaleddin Ferruh Şifahanesi ve Darülhadisi Selçuklular Döneminden kalma önemli yapılardandır ve Keyhüsrev Oğlu 1. Alaeddin Keykubat zamanında Atabey Cemaleddin Ferruh tarafından 1235 yılında yaptırılmıştır.
Çankırı Kaya Tuzu Mağarası: Üretimi tamamlanmış mağara galerilerinin Valilik tarafından turizm amacıyla değerlendirilmesi uygun bulunmuş ve ilerleyen süreçte Çankırı Tuz Mağaralarının üretim dışı kalan galerileri turizme özellikle de sağlık turizmine kazandırılmıştır.
Çankırı Kaya Tuzu Lambası: Büyük kaya tuzu parçalarının elle oyulup içerisine lamba ya da mum koyulmasıyla yapılan, loş bir aydınlatma sağlarken ısındığında da çevresine negatif iyonlar yayarak havanın kalitesini artırdığı söylenen bir tür dekoratif süs lambası.
Çankırı Kaya Tuzu: Merkez ilçenin yaklaşık 20 km doğusunda bulunan ve Hititler Döneminden buyana işletildiği tahmin edilen tuz yatakları ülkemizin en büyük kaya tuzu rezervine sahiptir.