Çekirgeler kanatlarını birbirine sürterek ses çıkartır. Erkek çekirgeler kanatlarını vücutlarına sürterek keskin bir ses çıkarırlar. Dişilerinin karın kısımlarının sonunda kılıç biçiminde birer hortum uzanır. Çekirge bununla toprağın arasına yumurtalarını bırakır. Yumurtalardan çıkan yavrular başkalaşım geçirmezler. Küçük çekirge yavrusu birkaç kere gömlek değiştirdikten sonra tamamen ergin hale gelir. Birçok çeşidinin boyu 4-5 cm. kadardır.
Çekirgelerin ve akreplerin kanı beyaz olduğu için yaralarını ve yara almış organlarını, bir insanın iyileşme süresinden 3 gün daha önce tedavi edebilirler. Çekirgenin kanı beyazdır.
Çiftçilere zarar veren böceklerden bugün bilinen bir milyon civarında böcek türü vardır, tüm böcek türlerinin sayısı ise 10 milyon civarındadır. Genel olarak bitkiye sıçrayarak beslenirler. Ancak yiyecekleri azaldığında göç hareketleri de başlar. Bulut halinde 2000-2500 km uzaklığa gidebilirler. Göç sırasında gemi üzerine yağdıkları görülmüştür. Çekirge salgınları tarım alanlarında büyük zararlara yol açar. Kondukları alanları birkaç dakikada çöle çevirebilirler.