Dünyda bir çok çeşit rente ve şekilde değişik farklı çiçekler bulunmaktadır. Peki hiç düşündünüz mü? Neden bu kadar çok çiçek şekli vardır? Çiçeklerin bu kadar çok farklı şekil ve renkte olmasının sebebi döllenme işlemlerinin sağlanmasına yardımcı olmak içindir.
Döllenme konusunda bazı böceklere bağımlı olan çiçekler, bu böceklerin polenleri, aynı tür bitkiden taşıdıklarına emin olmalıdırlar.
Çiçeğin şekli sadece belli böceklerin onu dölleyebileceğinin göstergesidir. Papatya veya ayçiçeği gibi düz çiçekler, pervaneliler ve arılar tarafından ziyaret edilir. Boru şeklindeki çiçekler sadece uzun dilli böcekleri çeker.
Çiçeklerin dikkat çekici olmalarını sağlayan en göze çarpan özelliklerinden birisidir renkleri. Mis kokularının yanında insana huzur veren renklere sahiptir çiçekler. Çiçeklerdeki rengi; hücreleri içindeki renk pigmentleri sağlamaktadır. Bu pigmentler (renk maddeleri) hücre öz suyunda çözünmüş haldedir. Renkli kristaller şeklindedir ve çiçeğe rengini bu madde sağlamaktadır.
Çiçek rengi üzerine yaptığı araştırmalarda, Mendel her bir çiçeğin ya mor ya beyaz olduğunu, ara bir renk olmadığını gözlemledi.Bunun sebebinin de genetik olduğunu yaptığı deneylerle ispatladı.
Bazı çiçekler neden kokuludurlar?
Çiçeklerde yavaş-yavaş uçan kokulu esanslar vardır. Bunların uçucu olduğu söylenir.
Kokular böcek ve kuşları çiçeklere çeker. bunlarda bir çiçekten öbürünü uçarken çiçeklerin meyve haline gelmesine yarayan pek değerli sarı tozu taşırlar.
Bazı bitkilerin kabuklarında taç yaprakların da ve yapraklarında uçucu ve kokulu maddeler bulunur. Bunlar çoğunlukla karmaşık ve alkoller ve az miktarda terpenler bulunur.
Çiçek kokusunu bu kimyasal maddelerden bir çoğunu karışımından alır.