Yalnız Çinlilerin değil Orta ve Güneydoğu Asya’da yasayanların, Japonların hatta Eskimoların da gözleri çekiktir. Aslında göz yapısı bütün dünyada aynidir. Farkı yaratan göz kapaklarıdır. Çekik gözlü diye nitelendirilen ırklarda gözün üzerindeki göz kapağının ikinci kıvrımı, gözün üstüne daha çok inmiştir.
Bazı teorilere göre bu kıvrım insanların gözlerini yoğun kar tabakasının, göz kamaştıran ışığından korumak için bir çeşit kar gözlüğü gibi gelişmiştir. Çin’de ve öteki bölgelerde her ne kadar yoğun kar yağmıyorsa da onların atalarının buzul çağında kuzeyde yasadıkları daha sonra güneye indikleri kanıtlanmıştır.
Yalnız gözleri değil, burunları da rüzgâra karsı korunmak için küçülmüş, burun delikleri soğuğu engellemek için daralmıştır. Ciltleri de koruma amaçlı olarak yağlıdır. Göz kapakları da yağlıdır. Gözü ve iç tabakalarını kara ve buza karşı korur. Yani çekik gözlü değil, düşük göz kapaklı, demek daha doğrudur.
Çekik göz hangi ırk?
Dünyamızda birçok coğrafyada çekik gözlü insanlar yaşamaktadır. Çekik gözlü dediğimizde aklımıza ilk olarak Çinliler gelmektedir. Çinliler, Japonlar, Moğollar, Eskimolar ve birçok ırktan vatandaşın gözleri çekiktir.
Çekik gözlü insanlar nasıl oluştu?
Çekik göz; aynı göz yapısına sahip insanların göz kapaklarında oluşan farklılık sebebiyle ortaya çıkan bir göz türüdür. Çekik göz, göz kapağı ile kaş arasındaki diğer kıvrımın yani ikinci kapak kıvrımının gözün üstüne doğru daha fazla inmesiyle oluşmaktadır.