D Harfi ile başlayan hayvanlar aleminin isimlerini ( d ile başlayan hayvanlara verilen adlar hangileridir? ) Hayvan, canlılar dünyasının ökaryotlar üst âlemindeki hayvanlar âleminde sınıflanan canlıların ortak adıdır. Dünya’da yaşayan neredeyse milyonlarca hayvan türü vardır. Genelde merakımızdan veya isim şehir oyunu oynarken A’dan Z harfine kadar başlayan hayvan İsimlerinin listesine gerek duyabiliriz. Çok sayıda hayvan olduğu için bazılarının adını bilmiyoruz. Buna mütevellit alfabemizin her harfine göre bir liste derledik. Umarım Hayvanlarla ilgili olan makalemizi beğenirsiniz.
Günlük hayatımızda ödevlerde, sorularda, oyunlarda başlayan hayvan isimleri sıklıkla karşımıza çıktığı için hayvan ismi denilince hemen aklımıza kolay kolay hayvan ismi gelmez. Bu nedenle bu makalemiz birçok kişiye yaracağını umuyoruz.
Sadık, sevimli, neşeli, hırçın ve asabi olan birçok hayvan dostlarımız mevcuttur. Bunların her biri kendince özelliklere ve karakterlere sahiptir. Hatta isimleri bile farklıdır. Bugün bir milyona yakın hayvan türü bilinmektedir. Hayvanlar âleminin bilimsel ve Latince adı olan “Animalia” terimi ise yine Latince olan ve “yaşayan” ya da “ruh” anlamına gelen animadan türetilmiş animal sözcüğünün çoğuludur. Hayvanlar âlemini tanımlayan bir başka Latince bilimsel terim de Metazoa’dır.
DUGONG; Sirenia altsınıfından bir otçul deniz memelisidir. Fok balığıyla ilgisi olmayıp daha çok bir kara memelisi olan fille benzerliği vardır. Ufak, ancak hareketli gövdesi ve ufak dişleri bir filinkini andırır. Olgun dugonglar 2-3 m uzunluğundadır. Kafaları oldukça büyüktür.
DOMUZ BALIĞI : Yunusbalığıgiller familyasından bir memeli türüdür. Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde, Akdeniz ve Büyük Okyanus’un kuzeyinde, yaşar. Uzunluğu 1.5-2 m’dir. Derisi üst bölümde, lacivert ya da yeşilimsidir, altta ise beyaz olup göğüs esmerdir.
DOMUZ : eti ve yağı için beslenen evcil bir hayvandır. Geviş getirmeyen çift parmaklı memelilerden olan domuzun ağır, şişman bir vücudu vardır. Başı kalın ve kısa bir boyunla gövdeye bağlıdır.
DOKUMACI KUŞU : Ötücükuşlar takımının Dokumacıkuşugiller familyasından, Afrika’da yaşayan küçük ötücü bir kuştur. Bazı türleri asalaktır ve yumurtalarını Astrildaların yuvasına bırakırlar. Tanecildirler. Kafes kuşu olarak beğenilirler. Bu kuşlar, adlarından da anlaşılacağı gibi, gerçekten dokurlar ve bu sanatlarıyla kendilerine yuvalar inşa ederler.
DOĞAN : Kartalgiller familyasından bir kuş türüdür. Çok sayıda ırkıyla tüm dünyada yaşar. Kuzey Avrupa’da göçmen kuştur. Uzunluğu 42-52 cm’dir. Tüyleri üst bölümde parlak gri, şerit biçimli, koyu renk lekeli, altta ise kırmızımsı beyaz ve siyah çizgilidir. Siyah çene şeridi belirgin özelliğidir.
D Harfi İle Başlayan Çok Bilinen Hayvanlar
Deniz Atı
Deniz Kestanesi
Deniz Kaplumbağası
Deniz Yılanı
Deniz Yıldızı
Denizanası
Deve
Devekuşu
Dil Balığı
Doğan
Domuz
DİNGO: köpekgiller familyasından başlıca Avustralya’da ve güneydoğu Asya’da yaşayan etçil yaban köpeği türü. 17. yüzyılda Avustralya’ya yerleşen ilk Avrupalı göçmenler tarafından keşfedilmiştir. Avustralya’da yaşayan memeli hayvanların büyük bölümü kangurular gibi keseliler grubundandır.
DİNAZOR : Mezozoik dönemde havada, suda ve karada yaşamış, günümüze fosilleri kalmış sürüngenlere verilen genel addır. 60 cm ile 30 m arasında değişen uzunluklarda olup adlarını Eski Yunancada “canavar kertenkele” anlamına gelen sözcükten alırlar. Dört ana gruba ayrılırlar: Teropodlar (Theropoda); Sauropodlar (Suropoda)’, Ornipodlar (Ornithopoda), Keratopsideler (Ceratopsidae).
DİL BALIĞI : Yassı balıklardandır. Pisi ve kalkan balıkları ile aynı ailedendir, denizlerin dibi kumlu, çakıllı kıyı bölgelerinde yaşar. 150 metre derinliğe kadar olan hafif çamurlu, çakıllı, midye ve istiridyeli sularda dağınık olarak bulunur.
DEVEKUŞU : Afrika’nın sıcak bölgelerinde kalabalık sürüler halinde yaşayan koşucu bir kuştur. Başının ucundan kuyruğunun sonuna kadar 2 m. gelir. Yeryüzünün en büyük ve en ağır kuşlarından olan devekuşunun vücudu uzun ve güzel siyah tüylerle kaplıdır. Kanatları beyazdır. Çıplak olan boynunda ince ince tüyler vardır.
DEVE : Devegiller familyasından geviş getiren memeli hayvandır. Afrika, Asya ve Amerika’nın çöllük bölgelerinde yaşar.
DERE İSKORPİTİ : Dereiskorpitigiller familyasından bir balık türü. Avrupa’nın tatlı sularında yaşar. Pulsuz ve kaygandır. Uzunluğu 8-15 cm’dir. Deri; gri, kahverengi ve sarımsı büyük koyu lekelerle kaplıdır. Geceleri hareketlenir.
DENİZ KEDİSİ : Tümbaşlılar takımından, Denizkedisigiller familyasından bir balık türüdür. Atlas Okyanusu, Akdeniz ve Kuzey Denizi’nde yaşar. Uzunluğu 1 metre kadardır. Derisi pulsuz, rengi üstte kırmızı-kahverengi, yanlarda gümüşi mavidir.
D Harfi İle Başlayan Hayvanlar Listesi
Dağ Kargası
Dağ Kunduzu
Dağ Kuyruksallayanı
Dağ Sıçanı
Dalgıç Kuşu
Dalıcı Fırtına Kuşu
Dalıcı Ördek
Dalıcı Papağan
Danaidae
Dazlak Kartal
Defassa
Değişken Tavşan
Demir Kırı Antilop
Deniz Atı
Deniz Cevizi
Deniz Fili
Deniz Fizalyası
Deniz Kestanesi
Deniz Iguanası
Deniz Iğnesigiller
Deniz Kaplumbağası
Deniz Kargası
Deniz Kartalı
Deniz Kazı
Deniz Kedisi
Deniz Kesesi
Deniz Kırlangıcı
Deniz Kızı
Deniz Kulağı
Deniz Levreği
Deniz Meleği
Deniz Nar Bülbülü
Deniz Papağanı
Deniz Salyangozu
Deniz Samuru
Deniz Sümüklüböceği
Deniz Şakayıkı
Deniz Şeytanı
Deniz Tavşanı
Deniz Turnabalığı
Deniz Yayını
Deniz Yelpazesi
Deniz Yılan Balığı
Deniz Yılanı
Deniz Yıldızı
Denizanası
Derbi Boğa Antilobu
Dere Iskorpiti
Dere Kayası
Dere Pisisi
Deri Kınkanatlısı
Derin Deniz Fener Balığı
Dermatobia
Desman
Dev Ağustos Böceği
Dev Alk
Dev Boğa Antilobu
Dev Boylu Kuş
Dev Çıyan
Dev Eşek Arısı
Dev Gece Kırlangıcı
Dev Geyik Böceği
Dev Guramı
Dev Ipek Böceği Kelebeği
Dev Kara Kaplumbağası
Dev Kara Kurbağası
Dev Kırlangıç Kuyruklu Kelebek
Dev Kolibri
Dev Komodo Varanı
Dev Mürekkep Balığı
Dev Orman Domuzu
Dev Panda
Dev Salyangoz
Dev Semender
Dev Su Böceği
Dev Tatu
Dev Yengeç
Dev Yırtıcı Martı
Deve
Devekuşu
Dibatag
Didinyum
Dik-Dik
Diken Kuyruklu Ördek
Dikenli Balıkgiller
Dikenli Köpekbalığı
Dikenli Tanrek
Dikenli Uyuşturan Balığı
Dikenli Yüzgeçliler
Dil Balığı
Dilsiz Kurbağa
Dingo
Diş Kabuğu
Dişli Balina
Dişli Sazan
Dişsizler
Diyatrina
Dodo
Doğan
Doğu Çayır Kuşu
Doğu Çizgili Sincabı
Doğu Dev Sincabı
Doğu Gri Sincabı
Doğu Gök Kuzgunu
Doğu Hamam Böceği
Doğu Ipek Böceği
Doğu Luna Kelebeği
Doğu Turu
Doktor Balığı
Dokumacı Kuşu
Dokuz Benekli Uğur Böceği
Dolar Kuşu
Domates Kurdu
Domates Kurdu Sfenksi
Domuz
Domuz Balığı
Domuz Kurdu Kelebeği
Dorado Balığı
Doru Vaşak
Döner Boynuzlu Antilop
Dört Çizgili Balık
Dört Dişligiller
Dört Gözlü Deniz Kelebeği
Dört Gözlü Opossum
Dort Lekeli Ejder Sineği
Dörtgöz
Dril
Drongo
Dudaklı Ayı
Dugong
Duiker
Durukuli
Duvar Tırmaşık Kuşu
Düğmeli Afrika Domuzu
Dülger Balığı
Düz Boynuzlu Antilop
Düzenbaz Siyah Maymun
DENİZ YILDIZI : Denizyıldızları sınıfından yıldız biçiminde, beş kollu, kayalıklar üzerinde yaşayan derisidikenlidir. Tüm derisidikenlilerde olduğu gibi denizyıldızının gövdesi de beş kat bakışımlıdır. Tipik olarak beş benzer ve giderek incelen “ışınlar” ya da kollarla kuşatılmış olan mide ve ağzı içeren merkezi bir diskten oluşur. Ancak, dört, altı ya da yedi kollu olanları da vardır. Birçok türde kol sayısı on, on beş gibi beşin katlarıdır.
DENİZ TAVŞANI : Karındanayaklıların Deniztavşanıgiller familyasına giren bir yumuşakça canlısına verilen isimdir. Akdeniz’de yaşar. Saydam, bükülebilir, başparmak tırnağı büyüklüğünde iç kabuğu vardır. 25 santim kadardır.
DENİZ ŞAKAYIĞI : Denizlerde kayalara yapışık yaşayan bir deniz hayvanıdır. Gerek renklerinin parlaklığı, gerekse bir çiçeği andırması bakımından bu adı almıştır. Vücudu silindir biçimindedir.
DENİZ SÜNGERİ : Denizlerin diplerinde kayalara yapışık yaşayan ufacık hayvanlardır. Duygu ve hareket organları olmadığı için bitkisel bir hayat sürerler.
DENİZ SAMURU : Sansargiller familyasından bir memeli türü. Kuzey Okyanus kıyılarında yaşar. Kürkü değerli olduğundan sayısı azalmıştır. Uzunluğu 110-125 santim kadar, kuyruğu 25-30 santimdir. Kürkü parlak kadife siyahı renkte, tüyleri beyaz uçludur. Ön ayakları çok küçük olup arka ayakları fokunkine benzer yüzgeç biçimini almıştır.
DENİZ LALESİ : Küre biçimli Pelmatozoa sınıfından Derisidikenliler alt filumundan varlığını günümüze kadar sürdürebilmiş bir sınıftır. 1.400 yan kollu 300 bin dokunaçlı ve 5 milyon kireç plaktan oluşan dev hayvan türleri arasında bulunurdu. Günümüzde tüm okyanuslarda yaşar ve 5.000 m derinliğe kadar inerler.
DENİZ KULAĞI : Karındanbacaklıların Öndensolungaçlılar takımına giren yumuşakça türüdür. Kabuğu yassı olup fincan tabağı gibi açıktır. Belirgin biçimde sarmaldır ve insan kulağını andırır. Akdeniz’de, Hindistan ve Avustralya kıyılarında, kayalar arasında yaşar.
DENİZ KIRLANGICI : Denizkırlangıcıgiller familyasından kuş türüne verilen isimdir. Yaz kuşudur; Avrupa, Kanarya ve Azor Adaları, Kuzeybatı Afrika, Asya ve Güney Amerika’ da göl, deniz ve ırmak kıyılarında sürü halinde yaşar. Denizkırlangıcının uzunluğu 35 santim kadardır.
DENİZ KESTANESİ : Denizlerde kayaların arasındaki yosunlarda yaşayan küçük bir hayvandır. Üzeri dikenli bir atkestanesini andırır.
DENİZ KAPLUMBAĞASI : Yaşayan kaplumbağaların en büyüğü olan dev deniz kaplumbağası genellikle 2 metre uzunluğa ve 540 kg ağırlığa erişebilir. Uzun kabuğu boyunca bir kaç sıra kabartı bulunur. Ayrıca kabuğu levhalar yerine deriye gömülü küçük kemiklerden oluşur.
DENİZ İNEĞİ : Memelilerin Etenliler altsınıfının bir takımıdır. Tüm olarak sularda yaşayan otçul hayvanları içine alır.
DENİZ İĞNESİ : Deniziğnesigillerden bir balık türüdür. Avrupa kıyılarında ve Akdeniz’de yaşar. Uzunluğu 45 cm’dir.
DENİZ HIYARI : Derisidikenlilerden bir sınıftır. Sosis ya da hıyar biçimli olup uzunlamasına yatay bir vücut eksenine sahiptirler. Uzunlukları 2 ile 100 cm arasında değişir. Beş ışınlı yapı ancak iç yapıda, özellikle sinir sisteminde belirgindir.
DENİZ ATI : Daha çok ılık ve sıcak denizlerde yaşayan bir balıktır. Bununla beraber vücudu balığa benzemez. Başı küçük bir at başını andırır biçimde olduğundan bu adı almıştır.
DENİZ ASLANI : İrikulaklıgiller familyasından bir memeli türüdür. Kuzey Amerika ve Kuzey Japonya kıyılarında yaşar. Uzunluk erkeklerde 400 cm, ağırlık ortalama 700 kg’dır. Dişiler 305-365 cm boyunda 500-600 kg’dır.
DENİZ AYISI : Etçiller takımının irikulaklıgiller familyasından bir memeli hayvandır. 2-3 m boyunda 200 kg ağırlığındaki gövdeleri seyrek kıllarla kaplıdır. Önde bulunan iki ayağı parmaksız ve-kürek işlevi görecek biçimdedir; arkada ayakların yerine geniş, yassı ve yatay yüzgeç yapısında kuyruğu vardır.
DENİZ ANASI : Denizanasının vücudu, yaklaşık 7-12 cm çapında olup saydam bir şemsiye bölümü ve bu şemsiyenin ortasında açık pembe renkli üreme organlan vardır. Vücudundaki peltemsi madde amipe benzer hücrelerden oluşur.
DANABURNU : Bitkilerin yapraklarını ve köklerini yiyip kemirdiğinden bahçecilik için çok zararlı bir böcektir. Vücudu kızıla yakın kahverengi kalın bir kabukla örtülüdür.
DAĞ KEÇİSİ : Boynuzlugillerden Orta ve Güney Avrupa’nın dağlık bölgelerinde yaşayan memeli hayvan. Genellikle 750-2.250 m yükseklikler arasında yaşarsa da daha yükseklerde de görülebilir. Yabanıl keçi türlerinden biridir.