Vücudumuzdaki tüm damarların uç uca eklenmesi halinde toplam uzunluğunun 160.000 km olduğu uzmanlarca belirtiliyor.
Yani, Dünya’nın çevresini bir değil, dört kez dolaşacak uzunlukta. Dolaşım hızına gelince, kanın değişik organ ve dokulara ulaşması, farklı hızlarda ve karmaşık bir örüntüye göre gerçekleştiğinden, örneğin tek bir kırmızı kan hücresi saniyede şu kadar yol alır diye bir genelleme yapılamıyor.
Bununla birlikte vücudumuzdaki tüm kanın birkaç dakika içinde sistem içinde dolaşıp oksijenlenmesini tamamladığı söylenebiliyor.
İnsan vücudundaki damarların uzunluğu dünyayı kaç kez dolanır?
insan vücudunda damar uzunluğu dünyanın çevresini dolayacak kadar çoktur demek daha da ütopik gelmeye başlayabilir. Zira dünyanın çevresinin toplam uzunluğunu ekvator üzerinden 40.075 km, meridyen üzerinden ise 40.007 km olarak ölçmüşlerdir. Sadece sahip olduğumuz kılcal damarların uzunluğu ise 40.000 kilometre limitini aşmaya yetiyor.
Dünyanın çapının kabaca 40.000 km olduğunu varsayarsak 100.000 km damar uzunluğumuzun en az 2 kez tam, bir kez ise yarım tur dolaşabileceğini söyleyebiliriz. Bu gibi astronomik bir rakama uzanan damar uzunluklarını daha net detaylarla ele almakta fayda olduğunu düşünüyoruz.
Damarlar kaç gruba ayrılır?
Damarlar (vasa); kanın dolaştığı boru şeklindeki yapılardır. Damarlar atardamarlar (arteriae/ arterler), toplardamarlar (venae/venler) ve kılcal damarlar (kapiller) olarak üç grupta incelenir.