Dinozorlar milyonlarca yıl önce yaşamış canlılardır ve bilim insanlarının çalışmalarına göre birçoğu son derece vahşi ve iri hayvanlardır. Dinozorların yaşadığı kesindir, fosilleri ve iskeletleri bulunmuştur. İlk dinozorların bugünden 230 milyon yıl önce görüldüğü ve en son olarak bugünden 65 milyon yıl öncesinde yaşadıkları tahmin edilmektedir. Denizde veya karada yaşayan, bazıları da uçabilen dinozorların en büyük türleri karada yaşayanlardı. Ne var ki, en büyük cüsseli dinozorlar sanılanın aksine son derece sakin ve otobur canlılar idi.
Bunun güzel bir örneği en bilindik otobur dinozorlardan birisi olan Brachiosaurus. Keza günümüzde de benzer biçimde zürafaları gösterebiliriz.
Bugünkü zürafaların beslenmesine benzer şekilde yüksek ve ulaşılması zor ağaç dallarından beslenen “Amphicoelias fragillimus” isimli dinozor ise bilinen en büyük türdür. 120 tondan ağır olduğu tahmin edilen bu dinozorun boynu ve kuyruğu çok uzundur ve toplamda 60 metrelik bir uzunluğa sahiptir. Boynunu kaldırdığında 20 metrenin üzerine çıkan yüksekliği ile de dünyaya bir insandan yaklaşık 15 kat daha yukarıdan bakabilmiştir! Geçmişte ne kadar büyük canlılar yaşadı bilmiyoruz, ancak gelecekte bu canlılardan bile daha büyük canlılar keşfedeceğiz gibi duruyor.
Dinozorların yok oluşunu açıklamaa çalışan teorilerden en popüler olanı, dinozor yumurtalarının, dinozor döneminin ilk yarısında ortaya çıkan küçük memeliler tarafından yendiğini iddia ediyordu. Dinozorlar, bu memelilerle başa çıkamamışlardı. Çünkü, sıcakkanlı olan bu hayvanlar çok hızlı hareket ediyor ve rahatlıkla saklanabiliyorlardı.