Dinozorlar çoğaldıkça çeşitleri de artmıştır. Memelilerin evrimi dinozorlardan başlayarak synapsidlerin (memeli benzeri sürüngenler) soyu ele alındığında aşama aşama ilerleyen ve Permiyen devrinin ortasından başlayarak yaklaşık 70 milyon yıl alan bir oluşum sürecidir. Aralarında Synapsids adı verilen memeli benzeri sürüngenler vardır.
Sürüngenlerden evrimleşen ilk memeliler bundan 160 ila 220 milyon yıl önce ortaya çıktı.
Hayatta kalabilen çoğunluğu küçük memeliler hızla yayıldı. Büyük bölümü gece yaşamaya devam etti, bazıları gündüz yaşamaya alıştı.
Dinozorlar ise günümüzdeki sürüngenler gibi vücutlarını ısıtma ihtiyacı duyan gündüz canlılarıydı. Belki bildiğiniz üzere, elimizdeki çok sayıdaki bulgudan anladığımıza göre memeliler sürüngenlerden evrimleşmiştir. Bunlardan biri olan Dimetrodonların sırtlarında yelpazeye benzer bir yapı vardır.
Yelpaze vücut ısısını kontrol etmeye yarardı. Bu soğukkanlı hayvanlar yelpazeyi güneşe döndürerek ısınırlardı. Orta boy bir şakak boşluğuna sahiptirler. Dişler daha da farklılaşmıştır, küçük kesici dişler oluşmaya başlamıştır, iki devasa ve derin köklere sahip üst azı dişleri vardır. Bunların arkasında daha küçük dişler vardır ve sürekli yenilenirler. Tam olarak sürüngenlerinkine benzer bir çene bağlantısı vardır.
Dicynodonts adı verilen diğer bir memeli benzeri sürüngen ise zamanla evrimleşerek gerçek memelilere dönüştüğü ve sıcakkanlı olduğu düşünülmektedir.
Archosaurs adı verilen diğer bir sürüngen grubu, Triassic zamanda ortaya çıkmıştır. Birçoğu avcıdır; dinozor ve timsah gibi hayvanların ortaya çıkmasına neden olmuşlardır. Archosaurslar kalça ve bacaklarda değişmelerin olduğu hayvanlardır. Bu da hayvanın kendi kilosunu destekleyerek ayakta durmasını sağlamıştır.