Dinozorlar 150 milyon yıl civarında dünya hayatına egemen olmuş Hayvanlardır.Bazı türler hem karada hem de denizde yaşayabiliyordu. 3 metre boyundaki Plesiosaurus, 15 metre uzunluğundaki Liepleurodon ve 14 metre uzunluğundaki Elosmosaurus bu deniz sürüngenlerinin en ünlüleriydiler. Bilim dünyası, dinozorlarla gerçek anlamda 19. yüzyılın ortalarında yaşayan İngiliz doğabilimci Sir Richard Owen’ın çalışmalarıyla ilgilenmeye başladı. Sir Richard Owen bu hayvanları, 1841 yılında, Yunanca “deinos” ve “saurus” anlamına gelen iki sözcüğün bileşiminden oluşmuş “Dinosaur(dinozor)” adıyla adlandırdı.
Dinozor kalıntıları çok olmadığı hâlde, fosilleşmiş iskeletlerden çok fazla bilgi elde edebiliyoruz. Kemiklerini sayarak kilosunu hesaplayabiliyoruz. Ayrıca boyutlarına göre oldukça hafif olan kemik yapıları ve akciğerlerden uzayan hava keseleri düşünüldüğünde mega boyutlarda bir yaratık için gerekli malzemelere sahip olmuş oluyorsunuz. Ağır hayvanların kilolarını desteklemek için oturaklı kemikleri vardır. Tüm bunlar dışında güçlü çeneleri ile avlarının kemiklerini anında çiğneyebileceklerini de biliyoruz. Ayrıca bu vahşi canlıların yamyamlık eğilimi ile birbirlerini yediklerine dair çıkarımlar da mevcut. Eli çabuk avcıların kemikleriyse, hafif ve boşlukludur.
Kaslar sıkıca kemiğe yapışmıştır ve kemiğe yapışma noktaları gözle görülebilir. Bu gerçek, bilim adamlarına kasların ne kadar büyük olabileceğini göstermiştir. Sebzeleri öğütmek için geniş bir sindirim sistemine gereksinim olduğunu biliyoruz. Demek ki otobur hayvanlann varil benzeri vücutlan ve etoburların daha zayıf vücutları olmalıdır.
Ancak Brontosaurus, Diplodocus ve Brachiosaurus gibi Sauropod türündeki dinozolar ise hava keselerini çok verimli kullandıklarından devasa boyutlara ulaşabildiler. Bunların da benzerlerinde olduğu gibi hafif ve nispeten daha zayıf kemikleri vardı. Dişlerin yapısı da bilim adamlanna dinozorların ne çeşit yemek yediklerini göstermektedir.
Dinozorların 150 milyon yıl kadar yaşamasının sebeplerini şöyle açıklayabiliriz:
1 – Çevreye uyum sağladılar.
2 – Tüylü ve su geçirmez derileri sayesinde korundular ve kuru kaldılar.
3 – Sert kabuklu yumurtaları sayesinde pek çok yavru yaşadı.
4 – O dönemde yaşayan diğer hayvanlara oranla daha kolay yürüdüklerinden kolayca yiyecek bulup, düşmanlarından kaçtılar.
5 – Bazı dinozorlar ot, bazıları da et yediklerinden yiyecek sıkıntısı çekmediler.
6 – Zamanının en güçlü türlerinden biri oldukları için diğer türde hayvanlar onlara karışmadılar.