Toprak altından çıkarılan milyonlarca yıllık dinozor fosilleri, bizlere bu canlıların yaşamı hakkında birçok bilgi vermiştir. Dinozor dünyası tam bir okyanus. Bundan çok zaman yıl önce binlerce türü bulunmaktadı. Günümüzde dinozorların varlığına dair elimizdeki tek kanıt şüphesiz ki fosiller! Yaşamlarını keşfetsek ve alışkanlıklarını tahmin etsek de dinozorların yok olmasının kesin sebebi halen bilinmemektedir.
Dinozorlardan ise geriye sadece bugün kuş olarak bildiğimiz uçan türleri kalmıştı. Dinozor ismi Yunancadan gelmiştir. Yunanca korkunç anlamına gelen “deinos” ile kertenkele anlamına gelen “sauros” kelimelerinin birleşmesinde oluşmuştur. 65 milyon yıl önce dünyaya çarpan devasa bir gök taşının ortaya çıkardığı korkunç bir bombanın etkisiyle toplu halde yok olduklarını savunan bir görüş vardır. Çarpmanın hemen ardından dünyada geniş çaplı yangınlar, kıtaların şeklini değiştirecek büyüklükte depremler ve toprak kaymaları oldu.
Sonra da tsunamiler meydana geldi. Bu da çarpışmanın ardından hayatta kalan dinozorların çoğunun sonunu getirdi. Bir başka düşünce, yine 65 milyon yıl önce dünyanın her yerinde aşırı derecede artan volkanik faaliyetlerin bu toplu ölüme yol açtığı yönündedir.
Bir başka teori, sert bir buz çağı sebebiyle soğuk hava koşullarına dayanamayan dinozorların yok olduğunu ileri sürer. Zayıf bir başka görüş ise dinozorların salgın hastalık yüzünden öldüğüdür. Columbia Üniversitesi’nden Steve Brusatte’nin liderliğindeki bir araştırma ekibi, “triceratop” gibi bazı büyük otçul türlerin sayısının 65 milyon yıl önceki toplu yok oluştan çok önce azaldığını ortaya koydu. Brusatte, “Dinozorların en güçlü oldukları dönemde yok olmalarına volkan patlamaları veya dünyaya çarpan bir göktaşı mı sebep oldu? Bizim bulgularımıza göre durum bundan çok daha karmaşık. Dinozorların başına, çoğunlukla anlatıldığı gibi ani bir felaket gelmemiş olabilir” şeklinde konuştu.