Dinozorların yumurtaları oldukça kalın kabukluydu. Bu kabuk içerisindeki yavruyu koruyor ve içindeki özel bağ sayesinde yavru güven içinde büyüyordu. Dinozorların yumurtaları o kadar büyüktü ki (bazıları yaklaşık 4 kilogramdı ya da bir voleybol topu kadardı) bilim insanları, bu karakteristik özelliklerini dinozor atalarından devralan kuşlar gibi hızlı bir kuluçka yaşamış olmaları gerektiğine inanıyorlardı. Dinozorların izole alanlara yumurta bıraktıkları düşünülmekteydi. Ancak 1978’de ABD, Montana’da dikkat çekici bir keşif yapıldı. 15 Maiasaurus yavrusu toprak yığını gibi bir yere dağılmış şekilde birçok kırılmış yumurta kabuğuyla birlikte bulundu.
Bebeklerin yumurtadan çıkışları yeni değildi çünkü dişleri kullanılmıştı. Yuvanın yayıldığı alan baştan başa 2 metreydi ve otlarla örtülmüştü.Gobi çölünde Protoceratopslara ait yumurta ve yuva da dâhil olmak üzere birçok kalıntı bulunmuştur. Bu hayvanlar görünüşe göre gruplar hâlinde yuva yapmış ve yavrularına bakmışlardır.
Protoceratops, 86-71 milyon yıl önce yaşadığı varsayılan otobur bir dinozor türüdür. Gobi çölünde domuz boyutundaki dinozor Protoceratops, kuma delikler açarak yumurtalarını saklamıştır. Yumurtaların kumdaki ısıyla büyümelerini beklerken o da düşmanlara karşı yuvaya göz kulak oluyordu.
Yumurtalar, özenli halkalar hâlinde tabakalara yerleştirilmişti-Tahminen anne dinozor, yumurtaları bırakırken yuvanın üzerine çöreklenmişti.
Araştırmacılar dinozorların yumurtadan çıkmasının ne kadar sürdüğüyle ilgili bir fikir edinmek için iki ayrı türe ait dinozor embriyosu fosillerinin diş çizgilerini saymış. Bu türlerin biri Moğolistan’daki Gobi Çölü’nde yaşamış, yaklaşık koyun büyüklüğünde bir türe ait. Protoceratops olarak adlandırılan bu türün yaklaşık 190 gram ağırlığında görece küçük yumurtaları var. Hypacrosaurus olarak adlandırılan diğer türün yumurtalarıysa canlıların kendileri gibi çok daha büyük. Fosilleri Kanada’daki Alberta’da bulunan bu türün yumurtalarının ağırlığı dört kilogramdan fazla. Gelişmiş mikroskoplar kullanılarak embriyo fosillerindeki dişler üzerinde yapılan çalışmalar dinozorların yumurtadan çıkma süresinin Protoceratops türü için üç ay Hypacrosaurus türü içinse altı ay olduğunu gösteriyor.