Diş doktorları, hastanın enfeksiyon veya mikrop kapmaması için gereken her türlü önlemleri almaya çalışırlar. Çünkü hem hastanın hemde Diş hekimi için bu önemlidir. Bazılarımızın korktuğu, fakat günümüzün gelişmiş teknolojileri sayesinde hiç acı çektirmeden dişlerimizi tedavi eden diş hekimlerinin yüzünde muayene veya tedavi esnasında bir maske bulunur.
Tedavi esnasında kullanılan eldivenler, maskeler, bardaklar, hasta önlükleri, enjektörler, ölçü kaşıkları tek kullanımlıktır. Bu malzemelerin tek kullanımlık olması enfeksiyon bulaşma riskini minimuma indirir. Maske hem doktorun hem de hastanın korunması için gerekli bir alettir. Ağıza yapılacak bir müdahale vücudun diğer organlarını da etkileyebilir.
Diş hekimleri ağzımızın içinde birçok damar ve sinirin ortasındaki dişlerimizle hassas bir çalışma yaparlar, bu esnada dişlerimizin çürük veya kırık yerlerinden mikrop kapmaları mümkündür. Diş hekimi de ağzına taktığı maske ile kendi ağzından bize geçebilecek mikropları engeller.
Ayrıca dişlerimizi oydukları ve törpüledikleri makineler çalıştığı zaman dişlerimizden küçük parçalar havaya püskürür. Maske, bu parçaların hekimin ağzına girmesini önleyerek rahatsız olmadan işini yapmasına olanak verir.
Diş hekimleri tedavide kullandıkları aletleri büyük özenle sterilize ederler. Çünkü bunlar insan dokularına giren aletlerdir ve hastanın kanıyla temas halindedirler. Bu açık tehlikeye karşı hekimler, elbette gerekli önlemleri almayı unutulması ya da ihmal edilmesi imkansız bir alışkanlık haline getirmişlerdir.