Dört yapraklı yonca bitkisi aşağı- yukarı bütün kültürlerde izlerine rastlanabilir. Aslında Yoncaların belirli bir özelliği üç yapraklı olmalarıdır. 4 yapraklı yonca genel olarak, iyi şansın sembolü olarak kabul ediliyor.
Şanslı bir insan, “dört yapraklı” yonca bulabilir ama bu çok az rastlanan anormal bir durumdur. Günümüzde bitki kültürü ile uğraşanlar, sadece dört yapraklı yoncaların ürediği tohumları geliştirmeyi başarmışlardır. Ancak efsane devam etmektedir, insanlar bahçelerinde milyonlarcası yetişebilirken, hala kırlarda uğur getireceğine inandıkları dört yapraklı yoncayı heyecanla aramaya devam etmektedirler.
Bu batıl inanca göre, Yoncanın dört anlamı bulunuyor. Birinci yaprak ümidi, ikincisi imanı, üçüncüsü aşkı, dördüncü yaprak ise şansı simgeliyor. Tabiatta nadir bulunan ise bu dördüncü yapraktır.
Yoncalar, bezelye ailesinin bir üyesidir. Kırmızı, beyaz, çilek ve kızıl türlerinin dâhil olduğu 250 gerçek yonca türü vardır. Yoncalar genellikle otlaklarda yetişir ve en yaygın olarak deniz kıyısına yakın kireçli veya killi topraklarda görülür. Kırmızı yonca yüzyıllarca ekim mahsulü olarak kullanılmıştır.
Günümüzde, yaygın bir şekilde hayvan besini; Avrupa, kuzey ve orta Amerika’da da toprağı güçlendirici bir bitki olarak kullanılmaktadır.