Dünya, Güneş Sistemi’nde Güneş’e en yakın üçüncü gezegendir. Güneş Sistemi’ndeki en yoğun ve beşinci büyük gezegendir. Dünyamız başlarda dönmekte olan bir alev topundan ibaretti. Fakat zamanla çevresinde atmosfer oluştu ve yağmur yağmaya başladı. Soğuyan toprak dış kabuğu oluşturdu ve taşlar, dağlar, çukurlar meydana geldi. Denizler ve akarsular da yağan yağmurların bu çukurları doldurmasıyla oluştu.
Dünya beş parçadan oluşur;
ilki, gazlı olan atmosfer; Yeryüzünü saran hava tabakasına atmosfer denir. Atmosfer sabit ve değişken gazlardan oluşur.
İkincisi, sıvı olan hidrosfer; Hidrosfer in, su küre demektir. Dünya’daki bütün sular hidrosfere girer. Hidrosfer’in %97’sini denizler ve okyanuslar oluşturur.
üçüncü, dördüncü ve beşincisi katı hâldeki kabuk litosferdir. Yer kabuğu, taş küre veya litosfer, Yerküre’nin en dış kısmında bulunan yapıdır. Karalarda daha kalın, Tibet Platosunda ise 70 km, deniz ve okyanus tabanlarında ise daha ince olan yer kabuğunun ortalama kalınlığı 33 km kadardır. Kimyasal bileşimi ve yoğunluğu birbirinden farklı iki kısımdan meydana gelir.
Atmosfer, Dünya’nın katı bölümünü kaplayan gazlı bir örtüdür. Kalınlığı yaklaşık 1100 km olmasına rağmen, kütlesinin yaklaşık yarısı 5.6 km’lik alt bölümde yoğunlaşmıştır. Dünya’nın kabuğu olan litosfer, yaklaşık 100 km derinliğindedir. Okyanuslardan oluşan bir su katmanı olan hidrosfer, Dünya’nın yaklaşık 70.8’lik bir kısmını kaplar.