Dünya’nm iki hareketi vardır: Kendi ekseninde döner ve Güneş’in ekseninde döner. Yaşadığımız evrende herşey mükemmel bir uyum içerisindedir. Dünyamızın dönüşü sabittir, ancak hız hangi konumda bulunduğunuza bağlıdır. Bir insaoğlu olarak, hala ayakta olduğumuza inanmak kolaydır.
Sonuçta, çevremizde hiçbir hareket hissetmiyoruz. Evrendeki milyarlarca yıldız ve galaksi mükemmel bir uyum içinde kendileri için tesbit edilmiş yörüngelerinde hareket eder. Yıldızlar, gezegenler ve uydular hem kendi etraflarında, hem de bağlı oldukları sistemlerle birlikte dönerler. Ama gökyüzüne baktığımızda, hareket ettiğimizin kanıtlarını görebilirsiniz.
360 derecelik (Dünyanın lam bir dönüşü) dönüş periyodu 23 saat, 56 dakika ve 4.091 saniye sürer. Dönüş hızının asla değişmediğine inanılırdı ancak küçük farklılıkların olduğu gözlemlendi.
Okyanus gelgitleri ve yeryüzündeki çatlaklar nedeniyle bir günün süresi her asır, saniyenin binde biri oranında uzamaktadır.Aynı şey Dünya’dan yıldızlara bakınca da gerçekleşir. Güneşin çevresinde dönmemiz 365 günümüzü almaktadır. Eğer görece bize yakın olan bir yıldıza önce yaz mevsiminde daha sonra da kış mevsiminde bakarsak, bu yıldızın gökyüzündeki pozisyonunun değiştiğini görürüz çünkü biz de kendi yörüngemizde farklı bir yerde bulunuyoruz. Yani yıldızlı farklı noktalardan görüyoruz ve paralaks kullanılarak yapılacak birkaç basit hesaplama ile yıldızın uzaklığını tespit edebiliriz.
Bir gezegen güneşe yakınken daha hızlı hareket eder. Güneş her zaman aynı yerde durmadığından yörüngesel hız sürekli olarak değişim gösterir. Kısacası Dünya‘nın kendi ekseni etrafındaki dönüş hızı saatte 1670 km dir. Bu dönme işlemi sırasında aynı zamanda güneşin etrafında da dönüş işlemini gerçekleştiren Dünya 108.000 km. hızla güneşin etrafında döner. Bu hız dünya güneşe yaklaştığı zaman armaya başlarken, güneşten uzaklaştığı zamanda ise bu hız azalır.