Yeryüzünden 6370-5100 km derinde bulunan çekirdek iç ve dış çekirdek olarak iki katmana ayrılır. İç çekirdekte sıcaklık 6000°C dereceyi bulurken, dış çekirdekte 5000°C civarına düşer.
Dünyanın çekirdeğinde hangi elementler vardır?
Dünya’nın iç çekirdeğinin çoğunlukla demirden (yaklaşık %85) oluştuğu iyi biliniyor. Nikel miktarı %10 civarlarında seyrediyor. Ancak geriye kalan %5’lik kısım gizemini koruyor. Japon araştırma ekibi on yıllardır bu kayıp elementi arıyor ve bu kısmın silisyum olduğuna inanıyor.
Dünya çekirdeğinde en çok hangi maden bulunur?
İç çekirdeğin ağırlığının yüzde 85’lik büyük kısmı demir, yüzde 10’u da nikelden oluşuyor.
Dünyanın merkezinde ne olduğunu nereden biliyoruz?
– Depremler sırasında oluşan sismik basınç dalgalarının Dünya’nın katmanlarındaki yayılımı incelenerek bu katmanların ortalama yoğunluğu hesaplanabiliyor. – Dünya’nın merkezine gönderilen sismik dalgalar dış çekirdeğin sıvı olduğunu gösteriyor.
Dünya çekirdeğinin içinde ne var?
Dünya’nın en iç bölümünü oluşturan çekirdeğin, 5120–2890 km’ler arasındaki kısmına dış çekirdek, 6371–5150 km’ler arasındaki kısmına iç çekirdek denir. İç çekirdekte bulunan demir-nikel alaşımı çok yüksek basınç ve sıcaklık etkisiyle kristal haldedir. Dış çekirdekte ise bu karışım erimiş haldedir.
Dünyanın çekirdeği neden dünyayı Eritmiyor?
Öyleyse neden Dünya’nın çekirdeği hepimizi kızartmıyor? Başlangıç olarak, çekirdek çoğunlukla katı bir kaya mantosu ile çevrilidir. Üzerinde yaşadığımız kabuk, bu manto üzerinde yüzer ve bize boş uzaydan daha fazla koruma sağlar. Ancak hepimizin erimemesinin en önemli nedeni ısı ve sıcaklık arasındaki farktır.