Aral Kazakistan/Özbekistan 66.457 : Aral Gölü, Kazakistan – Karakalpakistan sınırları içinde olan göldür. Önceki yıllarda 68.000 km² yüzölçümüyle Asya’nın ikinci, dünyanın dördüncü büyük gölüydü. Son yıllarda aşırı sulama nedeniyle eski yüzölçümünün %90’ını kaybetmiştir.
Baikal Rusya 31.500 : Baykal Gölü, dünyanın en derin gölü olarak anılmaktadır. Sibirya’nın güneyinde, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasında yer alır. İrkutsk şehrinin yakınında bulunan göl, “Sibirya’nın Mavi Gözü” diye adlandırılır. Yüzölçümü yaklaşık 31.722 km²’dir. Uzunluğu 636 km, en geniş yeri 79,5 km’dir.
Great Bear Kanada 31.080 : Büyük Ayı Gölü, Kanada’nın en büyük ve dünyanın sekizinci en büyük gölüdür.
Hazar Denizi Orta Asya 394.299 : Hazar Denizi dünyanın en büyük gölü veya tam teşekküllü bir deniz olarak sınıflandırılan dünyanın en büyük iç su kütlesidir. Adını Hazar Kağanlığı’ndan almıştır. Güneydoğu Avrupa ve güneybatı Asya’dadır ve dünyanın en büyük tuzlu su gölüdür. Hem deniz, hem de göl özelliklerini taşımaktadır.
Huron ABD/Kanada 59.596 : Huron Gölü, Kuzey Amerika’nın Büyük Göller’inden biri olup, dünyanın en büyük dördüncü gölüdür. Adı, bölgede yaşayan Huron halkına dayanarak, Fransız kâşifler tarafından verilmiştir. Göl, Mackinac Boğazı ile Michigan Gölü’ne, bir dizi boğazlar zinciriyle de Superior Gölü’ne bağlanır.
Michigan ABD/Kanada 58.016 : Michigan Gölü, ABD’deki beş Büyük Göller’den biri. ABD’nin kuzeyinde Mackinac Boğazı’yla Huron Gölüne bağlanır. Kuzey kısmı yılda dört ay kadar donan gölde şiddetli fırtınalara rağmen ulaşım canlıdır. Büyük Göller içinde tamamı ABD’de olan tek göldür.
Tanganika Gölü : Orta Afrika’da yer alan Tanganika Gölü, Baykal Gölü’nden sonra dünyanın en derin ikinci gölü unvanına sahip. Derinliği 1.470 metreye kadar iner. Bu göl bünyesinde barındırdığı balık çeşitliliğiyle öne çıkar. 300’den fazla balık cinsinin sadece bu göle özgü olduğu biliniyor. 32.900 kilometrekarelik alana sahiptir.