Amazon : Güney Amerika’da yer alan Amazon Nehri, Afrika’daki Nil Nehri ile birlikte dünyanın en uzun nehirlerinden biridir. Büyük Okyanus’a 160 km mesafede, Peru’daki And Dağları’nın doruklarından doğarak doğuya doğru bir seyir izleyip Atlas Okyanusu’na dökülür.
Nil nehri, Dünya’nın en uzun ikinci nehridir. Havzası Afrika kıtasının onda birini kaplar. Güneyden kuzeye doğru akar ve üç ana kolu vardır: Beyaz Nil Nehri, Mavi Nil Nehri ve Atbarah Nehri.
Yangtze Nehri, Yangzi Jiang veya Gök Irmak; Asya’yın en uzun, dünyanın Nil ve Amazon’dan sonra üçüncü en uzun nehridir. Uzunluğu 6.370 km olup Çin’in batısından Doğu Çin Denizi’ne akar. Çincede anlamı “uzun nehir”dir. Dünyada sadece bir ülkeyi sulayan en büyük nehirdir.
Sarı Nehir, Sarı Irmak, Huangho ya da Altın Nehir, Çin’in Yangtze’den sonra ikinci, ve dünyanın en uzun altıncı nehri. Uzunluğu 5.464 km olup, Çin’in batısından Bohai Denizi’ne akar. Adını çığırının üst bölümlerindeki yüksek çamur oranına borçludur. Sarı Irmak “Çin medeniyetinin beşiği” olarak adlandırılır.
Paraná Nehri, merkezi Güney Amerika’da, Brezilya’nın güneydoğu platolarından doğar, Uruguay Nehri’yle birleştikten sonra Rio de la Plata Halici’nden Atlas Okyanusu’na dökülür. Kıtada Amazon’dan sonra en uzun nehirdir.
Kongo Nehri veya eski ismiyle Zaire Nehri, Orta Batı Afrika’nın en uzun nehridir. Chambeshi koluyla birlikte 4.700 km uzunluk ile Afrika’nın Nil’den sonra en uzun ikinci nehridir. Nehir kollarıyla birlikte Amazon’nden sonra dünya’nın 2. en büyük yağmur ormanını beslemektedir. Dünyanın en uzun 9. nehridir.
Mekong Nehri, Çin’de doğarak Laos, Tayland, Kamboçya ve Vietnam topraklarından geçen Dünya’nın 12., Güneydoğu Asya’nın 7. en uzun nehridir. Toplamda 4.900 km uzunluğa ulaşır ve 810.600 km²’nin üzerinde bir bölgeden gelen sular bu nehirde toplanır.
Lena, Baykal Gölü‘nün 20 km batısında, Orta Sibirya Platosunun güneyindeki Baykal Dağları’nda 1640 m yüksekte doğan nehir. Lena, Kirenga ve Vitim ırmakları ile birleşerek kuzeye doğru akar. Yakutsk’tan içeri girerek Olyokma Irmağı ile birleşir ve oradan da Aldan Nehri ile birleşerek akmaya devam eder.
İrtiş Irmağı, Sibirya’da bir nehir, ana kaynağı Obi Nehri’dir. İrtiş ismi Beyaz anlamına gelir.
Nijer Nehri, 4.000 kilometreyi aşan uzunluğuyla Batı Afrika’daki en büyük nehirdir. Gine, Mali, Nijer ülkelerinden geçerek Benin – Nijerya sınırının bir kısmını oluşturur ve Nijerya topraklarına sokularak bir delta yapar ve Atlas Okyanusu’nun bir kolu olan Gine Körfezi’ne sularını boşaltır.