Dünyanın en hızlı hayvanlarını anlatırken, bu hayvanların hangi ortamda en hızlı olduklarını da söylememiz ge rekiyor: Karada, havada ve suda. Evet hayvanlar alemi her zaman ilgimizi çekmiştir. Eğer bir hayvanda hız yoksa, yırtıcıları atlatmak için yeterince akıllı olmak zorundadır.
Karada en hızlı hayvanın çita olduğu düşünülmektedir. Saatte 120 km’yi bulan hızları ile bu unvanı hak etmişlerdir. Havadaki en hızlı hayvan ise alaca doğandır. Çita, kedigiller familyasının ilginç bir üyesi olup, hızlı koşması ile bilinir. Günümüzde türün çoğunluğu Güney ve Doğu Afrika’da yaşar. Çok küçük bir topluluk da İran’ın Horasan bölgesinde yaşamaktadır. 15, 16 ve 17. yüzyıllara ait Padişahların av sahnelerini gösteren minyatürlerde av yapan çitalar görülmektedir.
Alaca doğanlar belli bir yüksekliğe çıkarak aşağıdaki avlarına doğru serbest dalışa geçmektedirler. Bu dalış esnasında vücudunu bir ok gibi ince uzun bir hale getiren doğanlar 320 km/s’yi bulan hızlara ulaşırlar. Suların en hızlı hayvanı ise yelken balığıdır. Bayağı doğan, gökdoğan, alaca doğan ya da yalnızca doğan doğangiller familyasından oldukça yaygın bir gündüz yırtıcı kuş türüdür. Büyük bir kuş olan gökdoğanın sırtı kül grisi, başı kara ve alt kısımları beyaz üzerine çubukludur.
Yelken balığı görüntüsünden ötürü sıklıkla kılıç balığı ile karıştırılır fakat hızları arasındaki fark büyüktür. Yelken balığı 10 km/s hızla Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeyi başaran, dünyanın en hızlı balığıdır. Hint-Pasifik yelkenli balıkları, Atlantik, Hint ve Pasifik Okyanuslarına özgü bir yelken balığıdır. Akdeniz’e, Lessepsiyen bir göçmen olarak Süveyş Kanalı yoluyla girmiştir.