En sağlıklı yiyecekler hangileri hiç merak ettiniz mi? Sağlıklı beslenmek için ne yiyeceğinizi hala tam bilmiyor musunuz? O zaman haydi hep beraber en sağlıklı yiyeceklere bir göz atalım. Kaliteli ve sağlıklı bir yaşam için en önemli faktör doğru beslenmedir. Dengeli beslenerek vitaminler, mineraller ve lifler gibi önemli besin maddelerinden de almış oluruz.
Dünyadaki EN SAĞLIKLI yiyecekler:
Avokado : Avokado 20 değişik vitamin, mineral ve Omega 3 yağları ile besin değeri açısından çok kıymetli. 100 gram avokado, pek çok vitamin ve mineralin günlük tavsiye edilen miktarını önemli oranda karşılıyor:
Ahududu : Doğanın şekeri olarak bilinen ahududu, insanlar tarafından binlerce yıldır tüketilmektedir. Ahududu (rubus idaeus), gülgiller familyasındandır. Böğürtlen ve Çilek, Ahududu ile aynı ailedendir. Ahududu ve Böğürtlen, çalı şeklinde meyvelerin toplu olduğu drupel adında “böğürtlen çalısı” meyveleri grubuna girmektedir. A, C, E ve folik asit vitaminleri yönünden zengin bir meyvedir.
Son yıllarda yapılan birçok çalışma ahududunun fonksiyonel gıda olduğu ve besin içeriği ile Süper Besinler grubuna girdiğini ortaya koymuştur. Özellikle kanser çalışmalarında oldukça önemli bir yere sahiptir.
Limon : yüksek oranda C vitamini içeren doğal bir antibiyotiktir. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara karşı vücut direncini artırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Başta enfeksiyonlar olmak üzere, yüksek tansiyona, anemi ve astıma karşı koruma sağlar. Limonda bulunan antioksidanlar, tümör ve kanser gelişmesine engel olur. Pektinden oluşan lif yapısından dolayı böbrek taş oluşumunu ve iltihaplanmayı engeller. Pektin aynı zamanda toksik maddelerin etkilerini azaltır. İçerdiği potasyum sayesinde hücrelerin düzgün çalışmasına katkı sağlar. Limonun kabukları antiseptiktir; karaciğeri korur ve solunum rahatsızlıklarına iyi gelir. Limon suyu ise, hazımsızlığa iyi gelir, ateş düşürücüdür, saç ve cilt sağlığını korur.
Domates : Sağlığın korunması için gerekli olan, porsiyon başına gerekli günlük vitamin alımının yaklaşık yüzde 20’sini sağlar. Domatesin ayrıca, insan vücudunun uygun şekilde çalışması için gerekli olan tüm pozitif besleyicilere sahip olduğu bilinmektedir.
Brokoli : insan sağlığı için çok faydalı sebzelerden birisidir; başta kanser ve kalp hastalıkları olmak üzere, diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Bu şifalı sebze vücuttaki sağlıklı hücreleri ve dokuları destekleyen, oksidatif stresi azaltan, çok sayıda antioksidan içerir. Böylece bağışıklık sistemini güçlendirir, yaşlanmayı geciktirir. Vücudun toksinleri atmasına yardımcı olur. Brokoli, vücudun pH seviyelerini dengelemeye yardımcı olan alkali bir sebzedir. Çiğ ve pişmiş olarak tüketilebilir. Hafif buharlanarak hazırlanması en pratik ve ideal tüketme yöntemidir.
Ispanak : Ispanak popüler bir fonksiyonel besindir. Ispanak besinsel özelliklerle doludur ve çok miktarda temel besin içerir. Malign hücrelerin büyümesini engelleyen anti-kanser, antioksidan özelliklere sahiptir. Sağlıklı hücre bölünmesini teşvik eder, böylece vücudun iyileştirici özelliklerini geliştirir. Ispanak, vücuttaki kırmızı kan hücreleri için gerekli olan A, B, C, E, K, çinko, magnezyum ve büyük miktarda demir içerir. Ispanak ayrıca saç, cilt, tırnak ve gözler için bulunmaz bir nimettir.
Somon Balığı : Somon Balığı (Pişmiş) Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 231 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Porsiyon (Orta) yani 150 gramlık miktarında Somon Balığı (Pişmiş) 347 kalori bulunmaktadır. Somon balığı, protein, B grubu vitaminler, potasyum, demir, folik asit açısından zengindir.
Sarımsak: Sarımsağın faydaları nelerdir? Güçlü bir antibiyoktik olan sarımsak enfeksiyonlara karşı savaşarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalp dostu olan sarımsak, kan dolaşımını hızlandırarak kalp krizi ve felç geçirmeye neden olabilecek damar tıkanıklıklarının önüne geçer. Kansere yakalanma riskini azaltır.
Soğan: Soğan özellikle enfeksiyon hastalıklarına karşı etkilidir. Soğan kükürt, lif, B ve C vitamini açısından zengin bir besin kaynağıdır. Bunun dışında faydalı diğer besin kaynaklarını da içermektedir, demir ve tiamin bunlara örnektir. İçerdiği asitler özellikle bağırsak ve mide enfeksiyonlarına karşı etkilidir.