Erkekler Niçin Kravat Takarlar
Günümüzde birçok devlet kurumunda ve özel şirkette çalışan erkekler kravat takmaktadır. Bazı yerlerde kravat takma zorunluluğu vardır, bazılarında ise zorunluluk olmasa bile ciddi görünmek isteyen erkekler kravat kullanır.
Günümüzde süs eşyası olarak kullanılan kravatın tarihi I660’lı yıllara dayanır. Kravat demişken, eğer dikkatli incelerseniz bir sürü giyim aksesuarı tarzı olduğunu fark edersiniz. Bazıları geniş, bazılarıysa ince olabilirken, bazıları uzun veya papyon şeklindedir. Aynı zamanda birçok farklı model ve renkleri vardır.
Osmanlı ordusunu yenilgiye uğratan Avusturya-Macaristan imparatorluğu, imparatorluk sınırları içinde bulunan ve bugün Hırvatistan olarak bilinen bölgenin askerlerini savaşın kahramanları olarak görmüştü. Avusturya kralının karşısına çıkan Hırvat askerleri de saygılarını ve minnettarlıklarını göstermek için boyunlarına mendiller bağlamışlardı. Bu askerler boğazlarına renkli mendiller takmışlardı. Bu mendiller Romalılar devrinde hatiplerin, ses tellerini sıcak tutmak için boğazlarına sardıkları mendillere benziyordu. Askerlerin boynunda bu mendilleri görüp çok beğenen kral tüm askerlerin bu mendillerden takmasını emretmiş ve askerî bir gelenek başlamıştır. Kısa zamanda tüm Avrupa’ya yayılan gelenek, özellikle 1900’lü yıllarda sivil hayatta disiplin ve ciddiyetin bir simgesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kravat kelimesi de Hırvat anlamına gelen “Croat” sözcüğünden gelmektedir.
Ülkemizde Osmanlı İmparatorluğu içinde kravat kullanan ilk padişah sultan Abdülmecit olarak bilinir. Kravat, Batılılaşma hareketi içinde aydınlar arasında yer buldu. Padişahın tercihleri doğrultusunda da devlet dairelerine girmiş oldu. İttihat ve Terakki aydınları da kravat takmaya özel bir önem vermişlerdir. Cumhuriyet döneminde kravat bağımsızlığın ve devlet adamı anlayışının önemli sembollerinden biri olarak görüldü. Mustafa Kemal ve arkadaşlarının siyasi düşüncelerinin en önemli sembollerinden biri idi kravat. Cumhuriyet ilanı ve kılık kıyafet devrimi ile birlikte Anadolu’da da yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. Kravat, cumhuriyet yurttaşı olmanın en önemli sembollerinden biri idi. Bizim kültürümüze kravat yenileşmenin, cumhuriyetin ve devrimlerin simgesi olarak girmiştir. Bu nedenle kravatsız olarak toplum karşısına çıkışın neyi simgelediğini sorgulamak ve ona göre hareket etmek gerekir.