Erkeklerin ses telleri kadınlara göre daha uzundur. Bu sayede hava ses tellerine çarptığında kalın bir ses çıkarır.
Erkekler tarih boyunca avlanan, savaşan kişiler olmuşlardır. Mağara devrinde bile kadınlar çocuklara bakmakla yükümlüyken, erkekler yiyecek bulma görevini yerine getiriyordu. Erkekler yiyecek bulmak için avlanırken veya meyve toplarken, vahşi hayvanlarla karşı karşıya geliyorlardı. Yanlarında ağaçlardan ve taşlardan yapılmış aletler bulunsa da bu vahşi hayvanlarla bir mücadeleye girmek yerine onları korkutup kaçırmak daha pratikti. Erkeklerin sesinin bu yüzden kalın olduğu tahmin edilmektedir. Güçlü ve kalın bir sesle gürleyen adamlar, vahşi hayvanları bu sayede ürkütüp kendilerinden uzaklaştırabiliyordu!
Günümüz’de ise yapılan araştırmalara göre, Kadınların seslerinin erkeklere oranla daha ince bir yapıya sahip olmasının nedeni ses tellerinin yapısı ile bağlantılıdır. Kadınlara ait ses tellerinin uzun olması, onların sesinin daha ince olmasına neden olmaktadır. Erkeklerin ses tellerinin kısa olması ise kalın bir yapıya sahip olmasına neden olur.
Erkeklerin sesleri, ergenlik çağına girdiklerinde çatallanır. Erkeklerin gırtlağı boğazın içlerine doğru ilerler ve sonra dışarıdan görünür hale gelir. Buna “Adem elması” denir.
Ses yolu diye bilinen gırtlak ve ağız arasındaki mesafe uzar.
Uzun ses yolu daha derin bir ses üretir ve bu nedenle erkeklerin sesi daha daha kalın çıkar.
Kadınlarda da menapoza girdiklerinde biraz daha az karmaşık bir süreç yaşanır ve sesleri kalınlaşabilir.