Europa, Jüpiter’in büyük uydularından biridir. Yüzeyi buzla kaplıdır ve altında sudan bir okyanus bulunma ihtimali vardır. 1610 yılında Galileo Galilei tarafından bulunan dört büyük uydudan gezegene yakınlık açısından ikinci sırada bulunur, bu nedenle Jüpiter’in ‘II’ numaralı uydusu olarak adlandırılmıştır.
NASA’nın araştırma ve geliştirme merkezi Jet Propulsion Laboratory (JPL) tarafından yürütülen araştırmada, Europa’nın Dünya’dakine benzer bir yaşamı destekleyen kimyasal dengeye sahip olabileceği belirtildi.
Böyle bir okyanus canlılar için yaşama ortamı sağlayabilir. Yüzeydeki buz veya buz ve su katmanı 80 ile 160 km kalınlığındadır. Uydunun atmosferi çok incedir. Jüpiter’in yaydığı radyasyonla elektrik yüklenen parçalar Europa’yı sürekli bombardımana tutmaktadır.
Europa güneş sistemindeki en yumuşak yüzeylerden birine sahiptir. Yüzey şekilleri arasında çatlaklar, vadiler, sırtlar, çukurlar, kabartılar ve buzlu denizler vardır. Bunların hiçbiri yukarı veya aşağı doğru birkaç yüz metreyi geçmez.
Bazı yerlerde yüzeyden büyük parçalar kopmuş ve ayrılmıştır. Europa’nın yüzeyinde az sayıda krater vardır. Yüzeyin ayrılması, kayması ve aşağıdan gelen çatlamalar eski kraterlerin çoğunu yok etmiştir.
Europa’nın içi yüzeyinden daha sıcaktır. İç ısı Jüpiter’in ve Jüpiter’in diğer büyük uydularının Europa’nın içini farklı yönlere çeken yer çekimi gücünden kaynaklanmaktadır.