Fotoğraf makinesi nasıl çeker
Günümüzde Fotoğraf makinelerinin bin bir çeşidi bulunmaktadır. Teknoloji geliştikçe fotoğraf makineleri’de gelişmektedir. Fotoğraf makinesi, ışık ile resim çizmeye yarayan alettir. Fotoğraf ise eski Yunanca’da ışıkla yazı yazmak anlamına gelir. İnsan gözü aslında fotoğraf makinesi gibidir.
Çevreye baktığınızda gözleriniz gördüğünüz şeylerin fotoğraflarını çeker. Gözünüzdeki lens aynı fotoğraf makinesi kamerası gibi işlev görür. Gözün retinası, fotoğraf makinesinin filmi işlevini görür. Bütün fotoğraf makineleri dört ana elemanı mutlaka içerir; bunlar sırası ile Objektif, Diyafram, Örtücü ve Vizör’dür. Yan tarafta gördüğünüz resim, bir SLR (single lens reflex) makine ile üstüne takılan 18-55 mm zum objektifin iç çizimidir.
Bir fotoğraf makinesinde ışık özel olarak hazırlanmıştır; hassas film yüzeyinde işlev görür. Eğer ışık özel şekilde kimyasal olarak hazırlanmış maddelerde bir etki yaratmasaydı fotoğrafçılık mümkün olmazdı. Objektifi hızla açıp kaparsak, ışık içeri girer ve filme çarpar. Bu işlemden sonra filmde kimyasal reaksiyon meydana gelir. Küçük bromür parçacıkları bir değişim gösterir. Film fotoğraf makinesinden çıkarılır; değişik kimyasallarla işlemden geçirilerek görünür hâle getirilip ışığa tutulduğunda değişme göstermemesi sağlanır.
Dijital kameralar, yeni gelişmiş aletlerdir. Görüntüleri, saklanabilen elektrik sinyallerine dönüştürürler. Bu sinyaller bilgisayar tarafından okunabilir ve daha sonra basılabilecek bir görüntü ekrana aktanlır.
Fotoğrafçılığın başlangıç tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Fotoğraf tarihi karanlık kutu içinde görüntü elde etmenin tarihi olduğu kadar, bu görüntüleri fotokimyasal yollarla saptamanın da tarihidir.
Sekizinci yüzyılda Müslüman bilgin İbn-i Heysem’in gümüş nitratın güneş ışığı etkisiyle karardığını bulması ve 15. yüzyılda büyük sanatçı Leonardo da Vinci’nin karanlık odada mevcut ufak bir deliğin dış dünyadaki görünümlerini aksettirmesi fotoğrafçılık tarihindeki önemli başlangıçlardır.
Fotograf makinesi resim çekmez. Fotograf çeker. Resim elle ya boya ile fırça, benzeri aletler vasıtasıyla ya da kalem benzeri aletlerle yapılır. Hatta kalem ve benzeri aletlerle yapılanlara da ayrılır bunlara çizim denir.
Türkçedeki kavramları amerikalılar ve diğer yabancı ülkelerin. Kullanışları, kabul ve dilleri ile karıştırmamak lazımdır.