Evrende kaç gezegen var olduğunu ve her birinin ayrı bir ismi olduğunu biliyormuydunuz? Güneş sisteminde kaç gezegen var? Bu gibi soruları sizde merak ediyorsanız o zaman doğru yerdesiniz demek.
Evrenin büyüklüğü öncelikle Güneş sistemimizin, sonra da galaksimizin büyüklüğünü anlamamızla daha iyi kavranabilir. Gezegenler haşmetli görünümleri ve koşulları ile dikkatimizi çeke dursun, öte yandan da hepimiz için bir genel kültür konusudur. Bu nedenle Galaksimiz olan Samanyolu’nu keşfetmek, bilim insanlarının uzun zamandır uğraştığı bir konu. Şimdiye kadar elde edilen bulgular her ne kadar önemli olsa da daha alacak çok yolumuz var. Nitekim henüz evrendeki galaksi sayısını tam bilemiyoruz. Ancak bilim insanları yaptıkları değerlendirmelerde, sadece bizim galaksimizde Samanyolu’nda yaklaşık olarak 100 ile 200 milyar gezegen olduğu tahmin ediliyor.
Güneş sistemimizde yalnızca 8 gezegen olduğunu düşünürsek bu sayının büyüklüğünü daha iyi anlayabiliriz. Yine tahminlere göre, galaksimizdeki gezegenlerin 8 milyardan fazlası yapı olarak dünyamıza benziyor. Yani Güneş gibi bir yıldıza uygun mesafede, atmosfere sahip, denizleri ve dağları olan gezegenlerin sayısı hiç de az değil.
Tüm bu koşullar ele alındığında Güneş Sisteminde 8 adet gezegen olduğu kanısına varıldı. Gezegen isimleri ise şu şekildedir: Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün. Anlayacağınız üzere “8 mi, 9 mu?” tartışmasına verilebilecek bilimsel yanıt: 8’dir. “Plüton neden bu listeden çıkarıldı?” diyecek olursanız Plüton, bu koşullardan son bahsedilenleri taşımıyor. Küresel bir şekli olan Plüton, aynı zamanda Güneş’in çevresinde dolansa da bahsettiğimiz diğer kriterler Plüton’a uymadığı için cisme gezegen sıfatı verilmekten vazgeçildi.
MİLYARLARCA GEZEGEN
Gelişmiş teleskop ve uydularla son yıllarda Güneş Sistemi dışında yüzlerce gezegen keşfeden gök bilimciler, en son araştırmalarında 2009’dan bu yana yeni gezegenler arayan Kepler uzay aracının verilerini kullandı. Fressin ve ekibi, Samanyolu Galaksisi’nde yer alan her altı gezegenden en az birinin Dünya büyüklüğünde olduğu sonucuna vardı.
Benzer bir araştırma, Hawaii, California ve Berkeley Üniversiteleri’nin bir araya gelmesiyle gerçekleştirildi. Üç üniversitenin kurduğu araştırma ekibi, ‘Güneş Sistemi dışındaki gezengelerin yüzde 17’sinin Dünya büyüklüğünde olduğunu’ öne sürdü. Söz konusu gezegenlerin Dünya’dan çok az daha büyük ve küçük olabileceği ifade edildi.