Mikrodalgalar, bir radyasyon şeklidir. Yağmur veya sis gibi radyo dalgalarını bloke edecek alanların içinden kolaylıkla geçebilir. Mikrodalga bölgesine ait frekans aralığı 300 MHz -300 GHz arasına, karşılık gelen dalga boyu aralığı ise 1 mm – 1 m arasında değişmektedir.
Gemiler bu mikrodalgaları seyir amaçları için kullanır. Uzaktaki nesneleri algılayabilen, mikrodalgalarla çalışan radarları vardır. Mikrodalgalar genellikle bir daire etrafında tarama yapar ve geri dönen ekolar ekranda bir görüntü meydana getirir. Mikrodalgaların bir diğer önemli uygulaması radardır. “Radar” kelimesi, RAdio Detection And Ranging’in kısaltmasıdır. ikinci dünya savaşı sırasında İngiliz radyo mühendisleri, kısa dalga boylu radyo dalgalarının gemiler ve uçaklar gibi uzak mesafelerdeki nesneleri radyo dalgalarını atlatarak ve ardından yansımaları oldukça hassas yönlü antenlerle tespit edilme sırasında bulunmuştur. ikinci dünya savaşı sırasında radar kullanımının yaygınlaşması, mikrodalga teknolojisinin hızla gelişmesini sağlamıştır.
Mikrodalgalar’ın Kullanım Yerleri ve Uygulamaları
Mikrodalgalar 1-40 GHz aralığında, kablosuz veri iletimi ve (Kablosuz LAN protokolü Eski Bluetooth) daha yüksek bant genişliğine sahip sinyaller için uygundur.
Mikrodalgalar,
► Telekom,
► Noktadan noktaya haberleşme,
► Uydu, Hücresel erişim teknolojileri,
► Uzay,
► Algılama/Spektroskopisi,
► İletişim,
► Radyo Astronomi,
► Kalıplama,
► Teşhis, görüntüleme ve tedavi uygulamaları,
► Savunma Radar,
► Trafik gözetleme, Hava trafik güvenlik kamerası,
► Navigasyon, Konumlandırma Ve Ölçme (GPS),
► Gıda,
► Yeni gıda ve yeni uygulama alanlarının yabancı cisimleri ısıtma & algılama, gibi birçok alanda kullanılır.