Bazı hayvanların soyları, kendilerinin yerine geçen hayvanlardan, hayatta kalma konusunda daha başarısız oldukları için tükenmektedir. Fakat konu gergedanlar olduğunda durum böyle değildir.
sayılarının sebebi avlanıyor olmalarıdır. Kaçak avlanma kâra gergedanların sayısını 2500’e düşürmüştür. Sadece Afrika kıtasındaki gergedanlar değil, Asya kıtasındaki gergedanlar da değerli boynuz ticareti yapan avcı çetelerinin hedefi. Asya’da, Java adasında yaşayan Java gergedanın da soyunun tükendiğine inanılıyor. Zira Doğu Asya’da, gergedan boynuzu, geleneksel ilaç yapımında önemli bir rol oynuyor. Orta Doğu’da ise hançer sapı olarak kullanılıyor. Gergedanlardan çoğu bugün, kçiryeıalı oyun parklarında hayâtlarını sürdürmektedir. Bif-gergedaîi hortumu 157 cm’ye kadar büyüyebilir.
Genelde boynuzlarının ticareti için avlanan Gergedan, boynuzunun özellikle Yemen ve Çin’deki talep sebebiyle, avcıların hedefi olmakta. Yemen’de hançer sapı olarak kullanılan Gergedan Boynuzu, Çin’de ise geleneksel tıpta kullanılmaktadır. Ayrıca Gergedan Boynuzunun cinsel gücü artırıcı (afrodizyak) etkisi olduğuna inanıldığından, Gergedanlar avcıların hedefi olmayı sürdürüyor.
Bu nedenle de Uluslararası Doğayı Koruma Birliği raporunda gergedanları korumak için bir an önce önlemlerin alınması gerektiğinin altı çiziyor.