Göz bebeklerimiz çok kısa bir süre, istem dışı hareketler sonucu büyür ve saniyeler içerisinde bu işlemi gerçekleştirir. Göz bebekleri gerçekten de beyninizde olanların aynasıdır. Göz bebeği, gözün iris kısmının ortasında bulunan boşluktur ve ışığın retina üzerine düşmesini sağlar, siyah bir nokta gibi görünen, yuvarlak bir delik vardır. Göz bebeklerinin herhangi bir şekilde büyümesi tamamıyla gözün doğal görme yetisine ve doğal göz yapısına bağlı bir durumdur.
Gözdeki iris tabakası gece, gündüz veya uzak, yakın ilişkisine bağlı olarak küçülme ya da büyüme gibi durumlara sebep olur. Ayrıca İnsanların göz bebeği yuvarlak olur ancak diğer hayvan türlerinde farklı biçimlerde göz bebeklerine rastlanır. Göz bebeğinin büyüklüğü, gözün içine giren ışığın miktannı düzenler.
Göz bebekleri uzak noktaya bakıldığında büyüme gösterir. Bununla birlikte hemen yanı başımızdaki yakın bir noktaya baktığımızda ise göz bebeklerimiz küçülür.İris tabakasındaki kaslar, göz bebeğinin büyüklüğünü, ışığın seviyesine göre otomatik olarak ayarlar. Loş ışıkta, genişletici kas göz bebeğini büyüterek, göze mümkün olan en fazla miktarda ışığın girmesini sağlar.
Parlak ışıktaysa, daraltıcı kas, göz bebeğini küçültür ve göze çok fazla ışık girmesini önler. Göz bebeği, yakındaki bir nesneye bakarken de küçülür ve böylece görüntüye keskin bir şekilde odaklanabilir.